Criza energetică. Europenii și-au tăiat singuri craca de sub picioare

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Situația poate fi rezolvată, dar este nevoie de voință politică
Situația poate fi rezolvată, dar este nevoie de voință politică
Europa a încredințat securitatea sa energetică președintelui Rusiei, Vladimir Putin, iar acum plătește pentru gestul său necugetat. Practic, și-a tăiat singură craca de sub picioare.

Dacă autoritățile europene de reglementare în domeniul energiei trebuie să învețe ceva din actuala creștere incontrolabilă a prețurilor la gaze și electricitate, ar fi faptul că este nevoie de alt  set de norme care să reglementeze stocarea combustibilului înainte de sezonul rece. 

A permite Gazpromului, principalul furnizor de gaze din Europa, să cumpere depozite de stocare cât mai aproape de clienții săi a fost, la început, o idee excelentă. La urma urmei, Rusia s-a dovedit un furnizor de încredere de gaz pentru Europa încă din anii 1960. Războiul Rece, prăbușirea Uniunii Sovietice, restabilirea statutului de superputere al Rusiei, toate acestea au avut un impact redus sau chiar inexistent asupra fluxului de combustibil vital utilizat pentru încălzire și energi, scrie agenția Bloomberg. 

Vânzând depozitele de gaze Gazpromului, consumatorii europeni se puteau bucura de confortul de a avea rezerve mari de combustibil la ușa lor, în timp ce distribuitorii și companiile energetice nu trebuiau să cumpere gaz până când nu aveau nevoie de el.

Companiile energetice europene au fost încântate să lase Gazpromul să suporte costurile financiare ale cumpărării și stocării de gaze și au făcut acest lucru adesea pe așa-numitele piețe de retrogradare (o piață în care prețul futures este mai mic decât prețul curent), atunci când nu se putea câștiga nimic din stocare. Dar astăzi, aceleași companii se plâng că nu au combustibil.

Citește și Previziunile sumbre se adeveresc? Prețul petrolului a urcat vertiginos

Acest sistem funcționează bine când depozitul este plin la începutul iernii. În această iarnă, însă, situația este diferită. Iar motivul este clar: Gazprom, care controlează aproape un sfert din capacitățile de depozitare din Germania prin intermediul Astora GmbH, nu a umplut instalațiile de depozitare.

Companiile europene au întârziat să închirieze capacități de depozitare, iar Gazprom nu a putut sau nu a vrut să le umple pe cele pe care le deținea. Oricare ar fi motivul, rezultatul pentru consumatori este același: anxietate din cauza penuriei și creșterea prețurilor. Rusia a devenit brusc un furnizor nesigur. Și este cel puțin uimitor că Europa nu a impus niciodată cerințe minime de depozitare pentru companiile străine - sau naționale - care dețin instalații de stocare. 

Iar dacă Europa intenționează să lase depozitele sale de gaze la latitudinea unui partener comercial controlat de un guvern străin, care nu îi dorește întotdeauna binele, trebuie să ia măsuri concrete pentru a se asigura că situația de stocare redusă din această iarnă nu se va repeta. Să fim clari - există suficiente puncte de stocare a gazelor în Europa. Trebuia doar să fie umplute. Depozitele de gaze din Europa trebuie să fie supuse obligației de a le umple înainte de începerea iernii, iar în caz de nerespectare a acestei obligații ar trebui să se aplice sancțiuni legale.

Dacă această problemă nu este rezolvată, Europa va deveni ostatica obiectivelor politice ale celui mai mare furnizor al său, iar vremea de iarnă nu va fi întotdeauna de partea sa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel