Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În cadrul reuniunii la nivel înalt de joi și vineri, liderii celor 27 de state membre au cerut Comisiei Europene să prezinte "decizii concrete" privind achizițiile comune de gaze, un cadru pentru o piață angro a gazelor și - în ciuda reticenței Berlinului - un plafon pentru prețul gazelor utilizate pentru producția de electricitate.
Toate aceste probleme au fost dezbătute marți, la Luxemburg, de miniștrii de resort ai țărilor membre UE, care au făcut presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a pune rapid pe masă propuneri legislative în vederea deblocării discuțiilor. Numai achizițiile comune au întrunit cu adevărat un consens printre participanții la întrunire.
Ideea plafonării prețului gazului utilizat de centralele electrice - o soluție apărată cu tărie de Franța, dar respinsă de Berlin - a revenit în prim-planul discuțiilor, după difuzarea unui document al Comisiei care enumeră efectele nedorite dacă această măsură, aplicată în prezent doar în Spania și Portugalia, ar fi extinsă la nivelul UE.
Bruxelles-ul atrage atenția în special asupra riscului creșterii consumului european de gaz, asupra costului financiar variabil în funcție de țară și asupra pericolului de a subvenționa energia electrică exportată în țări terțe. "Depinde acum de statele membre să găsească o soluție la problema exporturilor sau la împărțirea poverii financiare", a declarat presei comisarul pentru energie, Kadri Simson.
"Această analiză a fost necesară înainte ca Executivul UE să poată elabora o propunere legislativă" privind acest mecanism, dar "o altă condiție prealabilă este de a avea suficient sprijin din partea statelor membre pentru a avansa spre o propunere concretă", a adăugat ea.
Dimpotrivă, pentru ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnès Pannier-Runacher, "mingea este în terenul Comisiei": cele 27 de state membre "au dat un mandat foarte clar și unanim" Executivului european pentru a "prezenta foarte rapid o propunere pe această temă", a insistat ea.
"Avem nevoie de o propunere pentru a merge mai departe în discuțiile noastre! Un lucru este clar: Comisia și mai multe state membre nu doresc acest "model iberic" (...), dar pentru o evaluare corectă sunt necesare detalii", a fost de acord ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Sikela.
Un plafon "nu este însă instrumentul potrivit", a reafirmat ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck.
Între timp, recenta scădere a prețurilor angro la gaze naturale nu ar trebui să îi descurajeze pe europeni să stabilească un mecanism pentru a reduce volatilitatea pieței, a avertizat Sikela, menționând că această scădere "nu s-a reflectat în tarifele de consum" și că prețurile ar putea crește din nou atunci când UE își va umple stocurile anul viitor.
Citește și Europa a ajuns să se ”scalde” în gaze! Are deja prea multe
Lipsită de livrările ruseşti pe care s-a bazat mult timp, Europa s-a grăbit să importe gaze lichefiate din întreaga lume iar acum combinaţia între vremea neobişnuit de caldă şi livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate, transmite Bloomberg.
Există în continuare riscuri pentru perioada următoare, în condiţiile în care un val de frig ar putea obliga Europa să recurgă la gazele din depozite. În plus, guvernele din regiune urmăresc cu atenţie ameninţările cu privire la posibile sabotaje ale unor active energetice care ar putea perturba piaţa. Dar cu toate acestea, la finele lunii octombrie, continentul european este într-o poziţie mai bună decât sperau decidenţii.
"Excesul de gaze din Europa este aşteptat să dureze cel puţin până în decembrie. Este puţin probabil ca Europa să înregistreze un val de frig prelungit în noiembrie", spune Giacomo Masato, analist şef la firma italiană de energie Illumia.
În paralel, preţurile la gaze sunt la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimele patru luni, chiar dacă cotaţiile futures pentru luna februarie sunt cu 44% peste cele din luna noiembrie, ceea ce arată că piaţa se aşteaptă ca problemele pe partea de ofertă să persiste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...