Criză energetică. Ștefan Pălărie (USR): ”Nu știu cum vom trece de această iarnă”
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Senatorul Ștefan Pălărie
Senatorul Ștefan Pălărie
EXCLUSIV
Senatorul Ștefan Pălărie, de la USR, a vorbit despre marile greșeli comise, în opinia lui, de actualii guvernanți în domeniul energiei. 

De ce nu sunt soluții la prețul energiei, deși ședințe, întruniri și discuții sunt mai mult decât suficiente?

Două explicații

”Sunt două explicații aici. Prima: În momentul în care la fiecare trei luni îți schimb, ca Guvern, punctul de vedere legat de o problă, explicația este că, probabil, nu ai nici o strategie sau ai prea multe strategii și nu știi ce să faci. A doua explicație este legată de proasta soluție care a fost aplicată începând cu finalul anului trecut, începutul acestui an. O soluție îndelung criticată, atenție, atât de opoziție, de noi, care am venit cu alte propuneri, cât și de specialiști. În momentul în care s-a venit cu această combinație de plafonare cu compensare, în principiu, s-a transmis un semnal că, indiferent care va fi prețul pe circuitul industriei de energie electrică, voi dați, facturați, utilizatorul final va plăti acel 0,9 facturat, iar statul va compensa”, a declarat senatorul Pălărie, în direct la DCNews, invitatul lui Răzvan Dumitrescu la ”Ce se întâmplă”. 

O falsă impresie 

”A fost și o falsă impresie lăsată că această compensare se va putea întâmpla pe termen lung și tocmai de aceea, probabil, nimeni din sistem nu s-a gândit la eficientizarea acestui program. După cum se știe, Ordonanța de urgență privind plafonarea este valabilă până la sfârșitul lunii martie anul viitor. Aș mai spune un element: această Ordonanță mai avea o obligație. Și anume ca statul să ofere aceste sume compensatorii în 30 de zile de la momentul în care s-a făcut facturarea către client. Au trecut aproape șase luni, aceste sume nu au fost acordate și, iată de ce, eu cred că această proastă soluție s-a dovedit din toate punctele de vedere falimentară. Aș mai spune că nu a fost atât de proastă pentru guvernanți. De ce? Pentru că soluția aceasta găsită, poate chiar intenționat, lăsați-mă să suspectez, a lăsat ca prețurile să crească și, atunci, TVA aplicat la prețuri mai mari, accize aplicate la prețuri mai mari, înseamnă încasări mai mari la buget. 

O soluție și mai proastă 

Ceea ce mă miră este că nu au avut nici măcar un specialist care să spună: măi băieți, dar noi va trebui să plătim sumele astea compensatorii, calculate inițial la 30 de miliarde. Și aș mai spune ceva. Au fost discuții cu specialiști, și cu reprezentanți ai partidelor, care, în discuții private, nu se sfiesc să spună: Domnule, a fost un dezastru această decizie”, a spus politicianul, recunoscând că îi este teamă de un lucru. 

”Îmi este teamă că după o soluție proastă, guvernul are șanse și mai mari să se îndrepte către o decizie și mai proastă. Plafonarea unor prețuri cu obligativitatea impozitării excesive a profitului pe fiecare element, ceea ce se discută acum în diferite forme, lucru care ar putea să calce în picioare orice investiție pe termen mediu și lung în capacitate de producție de energie electrică”, a explicat senatorul USR. 

Din păcate, s-ar putea să nu mai fie vorba de 15%

Întrebarea momentului este, totuși, ce face cetățeanul după ce expiră acest termen de aplicare a compensărilor. Altfel spus, ce face românul din aprilie anul viitor încolo?

”Nu există o soluție în momentul de față. Încă o dată, eu cred că până în martie, eu nu știu cum vom trece această iarnă”, a declarat Ștefan Pălărie. Ca să trece de iarnă, a intervenit în discuție Răzvan Dumitrescu, ”trebuie să ai marfa pe care să o plătești. Dar s-ar putea să nu ai marfa. S-ar putea să nu existe gaz, iar fără gaz s-ar putea să nu existe nici energie electrică”, a adăugat gazda emisiunii de la DCNews. 

”Se va merge în zona de penurie și discuțiile acelea de economisire sau de reducere voluntară a consumului de 15% s-ar putea să nu mai fie atât de voluntară și să nu fie, din păcate, doar 15%. Totul va depinde de structura pieței din acel moment. 

Citește și Marian Năstase (Alro): Va fi o iarnă cumplită, fabrici închise, oameni în beznă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel