Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Excedentul comercial al Norvegiei a atins un nivel record în luna iulie, în mare parte datorită creșterii prețurilor la gazele naturale declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, arată datele statistice oficiale date publicității luni. Excedentul comercial al Norvegiei s-a ridicat luna trecută la 153,2 miliarde de coroane (15,6 miliarde de euro), doborând recordul anterior stabilit în martie (138,1 miliarde de coroane), potrivit cifrelor publicate de Institutul național de statistică al Norvegiei, SSB.
În calitate de cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, Norvegia beneficiază de pe urma conflictului ucrainean. "Închiderea și încetinirea gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Europa, a contribuit la creșterea prețului gazelor la un nivel record în luna iulie", a comentat Jan Olav Rørhus de la Statistics Norway. Deși urmau să fie reluate în iulie, livrările de gaze din Rusia către Europa de Vest prin Nord Stream 1 reprezintă doar 20% din capacitatea infrastructurii, care ar putea transporta în mod normal până la 167 de milioane de metri cubi de gaze pe zi.
Este vorba despre o criză diplomatică legată de o turbină trimisă la o unitate Siemens Energy din Canada pentru reparații. Gigantul rus Gazprom susține că nu o poate recupera și, prin urmare, nu poate opera Nord Stream 1 în mod normal. Berlinul neagă aceste afirmații și acuză Moscova că a căutat un pretext suplimentar pentru a întârzia returnarea turbinei și pentru a-și reduce și mai mult livrările de gaz.
Europenii sunt foarte dependenți de acest gazoduct, care transporta 55% din importurile totale ale Germaniei înainte ca președintele Rusiei să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, pe 24 februarie. Pentru a compensa acest deficit, europenii și-au îndreptat atenția cu precădere spre Norvegia.
Norvegia înlocuiește Rusia
Exporturile, în general, au atins un maxim istoric de 229 de miliarde de coroane, cu 0,4% mai mult decât în martie, potrivit SSB. Acest lucru este, de asemenea, rezultatul creșterii vânzărilor de petrol, dar și de energie electrică, metale și pește.
În timp ce țările europene încearcă să rupă dependența energetică față de Rusia în urma războiului din Ucraina, Norvegia produce la capacitate maximă pentru a acoperi o parte din nevoi. Înainte de conflict, Norvegia furniza între 20 și 25% din necesarul de gaze al UE și al Regatului Unit, față de 45-50% din necesarul de gaze al Rusiei.
Sunt și vești proaste
Pe de altă parte, vin și vești proaste din Norvegia. Vești proaste pentru piețele energetice europene și care pun la încercare solidaritatea anunțată între țări pentru a trece peste iarna care urmează. Din 2020, Norvegia a luat locul Franței ca cel mai mare exportator de energie electrică în Europa, vânzând aproximativ o cincime din producția sa vecinilor săi. Norvegia a anunțat însă că este puțin probabil să se bazeze pe ea în lunile următoare, deoarece seceta îi reduce capacitatea de producție hidroelectrică și își prioritizează producția pentru piața internă.
Pe măsură ce riscul unei penurii de energie electrică la sfârșitul anului a crescut, prețurile la electricitate au continuat să crească, ajungând la începutul săptămânii la 415 euro pe megawatt oră în Europa.
Citește și Sobrietatea energetică pune stăpânire pe europeni. Ce măsuri s-au adoptat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...