Criza gazelor. Rușii anunță când vor scădea prețurile. Știu ei ceva

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Republica Moldova caută alternative la gazele ruseşti
Republica Moldova caută alternative la gazele ruseşti
Patronul și cel mai mare acționar al companiei de gaze Novatek, omul de afaceri rus Leonid Mikhelson, a prezis o scădere bruscă a prețurilor la gaze în 2022. El a făcut o astfel de declarație în cadrul Forumului Economic Eurasiatic.

Potrivit lui Mikhelson, stabilizarea prețurilor pe piața mondială a gazelor va avea loc în al doilea trimestru al anului viitor. „Cu o asemenea volatilitate, piața gazelor nu poate rezista prea mult, iarna va fi grea, probabil, dar din trimestrul al doilea situația se va stabiliza, iar prețurile vor scădea abrupt”, a spus omul de afaceri. Totodată, declinul va fi limitat și nu va atinge nivelul la care au fost prețurile în 2019.

David Taberelli, expert pe energie la firma italiana de consultanță Nomisma, este de părere că țările europene se vor confrunta cu o lungă perioadă de instabilitate din cauza situației din industria gazelor. 

Prețurile indică faptul că situația este scăpată de sub control, piețele sunt în panică, - a apreciat expertul italian. ”Semnalul de instabilitate a apărut în ianuarie 2021 odată cu creșterea prețurilor la gaze. Cred că vom avea o perioadă lungă de puternică instabilitate. Totuși, după toate probabilitățile, prețurile prețurile vor scădea la primăvară, dar aceasta va fi o scădere pe termen scurt. Trebuie să ne obișnuim cu o volatilitate puternică.”

„Reconsiderarea contractelor pe termen lung precum cele pe care le oferim aici în Europa pentru surse regenerabile de energie pe bursele de energie ar putea fi o soluție a problemei”, a adăugat Tabarelli.

Problema umplerii instalațiilor de stocare a gazelor din Europa, care rămâne la un nivel record scăzut, are legătură cu politica actuală a Gazprom. Compania este reticentă în a-și umple propriile rezervoare din regiune, dar pompează activ gaz la depozitele din țară, a declarat, pe de altă parte, Marina Tsygankova, analist la compania internațională de analiză Refinitiv.

Potrivit acesteia, creșterea prețurilor este direct legată de modul în care piața evaluează rezervele de gaze disponibile. La sfârșitul lunii noiembrie, depozitele din nord-vestul Europei erau cu nouă miliarde de metri cubi mai puțin gaz decât media timp de cinci ani.

Citește și Criza gazelor. Vine salvatorul Europei! Momentul, ales strategic

”Investitorii evaluează situația ca fiind riscantă și încearcă să cumpere un volum cât mai mare cât mai rapid posibil. Gaze sunt, dar sunt stocate în altă parte, adică nu în Europa, iar acest lucru  creează impresia că piața europeană se confruntă cu o puternic deficit de aprovizionare, ceea ce menține prețurile la un nivel ridicat”, a subliniat Tsygankova. .

Expertul a menționat că, după toate probabilitățile, Gazprom dorește să furnizeze gaz în Europa în momentul în care clienții au nevoie de el, ceea ce este diferit de strategia obișnuită. În anii anteriori, compania se pregătea în avans pentru o cerere sporită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Auto Român
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel