Criza rachetelor aruncă Europa în brațele SpaceX
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rachetele europene Ariane sunt indisponibile, iar altceva nu există
Rachetele europene Ariane sunt indisponibile, iar altceva nu există
Space Europe se află într-un decalaj de capacitate: nu mai are nici o rachetă Ariane 5. Lansatorul Vega-C este indisponibil, Soyuz este în ofsaid, iar Ariane 6 nu este pregătită. 

În aceste condiții, Europa va trebuie să apeleze la serviciile companiei americane SpaceX pentru a asigura lansarea altor sateliți ai programului Galileo. Subiectul este sensibil din punct de vedere politic, deoarece expune vulnerabilitățile Europei spațiale. Pentru că, pentru a duce mai departe programul Galilor, care formează constelația suverană a Bătrânului Continent în ceea ce privește geolocalizarea, este nevoie de ajutorul americanilor.

Acest scenariu întunecat pentru autonomia spațială europeană, care plutește în aer de luni de zile, s-a concretizat zilele acestea. Venind cu explicații, cotidianul american Wall Street Journal anunță semnarea unui acord între Agenția Spațială Europeană (ESA) și SpaceX pentru efectuarea a două zboruri în 2024, având la bord sateliți Galileo.

Acordul nu a fost confirmat, pentru moment, deoarece are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, dar și al statelor membre ale Uniunii. O formalitate care va dura însă până la sfârșitul anului 2023. Folosirea rachetelor americane, care pare inevitabilă, explică nu se vorbește prea mult pe acest subiect. 

Rachete? Ce rachete?

De ce mai dispune în prezent Europa? Racheta Ariane 5 este a fost retrasă din activitare și nu există rezerve. La Ariane 6 încă se lucrează, zborul inaugural fiind programat pentru 2024. Despre rachetele rusești Soyuz nici nu se pune probleme din cauza războiului din Ucraina. În ceea ce privește Vega-C, erorile de proiectare o vor ține la sol și anul viitor. 

De fapt, doar versiunea anterioară, Vega, este încă operațională, dar nu este concepută pentru Galileo. Este o rachetă ușoară, iar lansările de satelit Galileo au fost efectuate sistematic de o rachetă Ariane V sau de un lansator Soyuz, care ocupă segmentele superioare. Odată cu întârzierea cu Ariane 6, nu există alte opțiuni.

Revenind la articolul din Wall Street Journal, jurnaliștii americani afirmă că în joc este soarta patru sateliți Galileo. Ele trebuie trimise, două câte două, cu două rachete Falcon 9, închiriate de la SpaceX, misiune care ar fi trebuit dusă la îndeplinire de Ariane 6.

Doar de pe pământ american

Un alt motiv de supărare printre europeni: dacă SpaceX va fi chemat în ajutor, totul se va face neapărat de pe pământ american, unde se află cele două baze folosite de grup pentru misiunile sale comerciale. Până acum, cu excepția a doi sateliți de testare trimiși de pe Baikonur (Kazahstan), toate lansările Galileo s-au făcut de la centrul spațial din Guyana.

Această criză a Europei spațiale, aflată într-o situație de dependență, ar trebui să fie doar un fenomen temporar. Decalajul de capacitate este de așteptat să se reducă în câteva luni, odată cu debutul operațional al lui Ariane 6 și revenirea în afaceri a lansatorului Vega-C. Acest lucru este crucial pentru credibilitatea spațială europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel