Analiştii, sceptici cu privire la viitorul UE. De unde porneşte dezbinarea

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Este întrebarea pe care o ridică ziarul francez Le Monde, arătând că, din păcate, nu există unanimitate în acest sens printre țările membre UE. ”Unii privesc suspicios ambițiile Franței de a construi o apărare europeană, poziție susținută și de Germania, alții sunt îngrijorați de politica externă a Washingtonului”, scrie cotidianul. 

”Pentru a se ajunge la rezultatul dorit este nevoie ca, pe lângă Paris și Berlin, să mai fie o țară care să le împărtășească viziunea celor două puteri europene”, spune Norbert Rottgen, președintele comisiei pentru politică externă din Bundestag. Dar, continuă politicianul, ”nu există suficientă voință politică necesară pentru formarea unui asemenea grup”.

Hotârând să-și revizuiască atitudinea făță de aliatul american, Europa se caută pe sine. Bruxelles a început să-și pună semne de întrebare și să se agite la trei săptămâni după ce Donald Trump s-a instalat la Casa Albă, când Centrul de analize și strategii al Comisiei europene a prezentat, sub titlul ”Pregătiți-vă pentru mai rău, promovând o agendă pozitivă”, un raport despre ce va însemna această președinție și care vor fi consecițele ei. Autorii își exprimau speranța că, pentru Europa, șefia lui Trump va fi ”acel impusl politic pentru unitate, care a lipsit până acum”.

Europenii nu știu să fie uniți

Dar dorința lor nu s-a împlinit! Realizând că Washington are alte priorități și că ordinea internațională nu mai răspunde intereselor SUA, europenii, în loc să se unească, se dezbină. ”Când Europa este unită, are pârghii reale”, consideră Anthony Gardner, ambasador al SUA în UE sub președinția Obama. ”Dar europenii nu știu să fie uniți. Europa este divizată și asta pune pe gânduri”, iar domnul Trump ”are un simț aparte pentru manifestările de slăbiciune”.

Întorcându-se ușor înapoi pe firul istoriei, Le Monde amintește că, imediat după alegerea lui Trump, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a fost cea care a chemat UE să-și ia soarta în propriile mâini, fără a preciza însă ce trebuie făcut în acest sens. Șeful diplomației germane, Heiko Maas, a lansat, în repetate rânduri, apeluri în favoarea ”unui parteneriat mult mai echilibrat” cu SUA, dar cuvintele lui au rămas în aer, politicianul nefiind o personalitate cu greutate în țara sa. ”Dar cum să faci o Europă unită, când împotriva ei vor acționa SUA”, se întreabă Karen Donfried, directorului Fondului german Marshall.

Factor de dezbinare a UE

Pentru că europenii nu au același răspuns pentru America. În timpul vizitei sale la Washington, președintele Poloniei, Andrzej Duda, i-a spus lui Trump că polonezii sunt împotriva unei Europe unite. Dacă anterior Germania a fost elevul model al alianței, iar Marea Britanie avea relații speciale cu Washingtonul, acum Polonia vrea să devină cel mai bun prieten al SUA în Europa. În acest scop, ea este dispusă să acționeze de una singură. Iar SUA o încurajează.

De mai bine de doi ani, Polonia este condusă de un guvern naționalist, care joacă la Bruxelles un cu totul alt rol decât predecesorii lui. ”Înainte, Polonia era mândră să stea la masa Celor șase”, comentează un diplomat din UE. ”Astăzi, ea vrea rol de conducător al blocului est-european, pentru a-și promova propriile interese, nu pe cele ale UE”, continuă Le Monde, amintind, printre altele, că vizita lui Trump, la Varșovia, în 2017, a coincis cu summitul ”Inițiativa celor trei mări”, care reunește 12 țări din Europa centrală și de est.

Or, potrivit unui înalt funcționar german, Berlinul nu este de acord cu această inițiativă, privită ca o manevră de dezbinare a UE. În toamnă, Germania a aderat la ea în calitate de observator, pentru ca Polonia să nu se abată de la drum în Europa de Est. Americanii au îmbrățișat-o cu mult entuziasm. Chiar așa să fie? În aceste relații, energia joacă un mare rol, iar Washington și Varșovia au o ”sperietoare” comună: gazoductul Nord Stream-2, care ar urma să transporte, în Germania, via Marea Baltică, gaze rusești.

Industria apărării

Asta în condițiile în care SUA doresc să devină unul dintre principalii furnizori ai Europei de gaze naturale lichefiate, prin intermediul Poloniei, deși, după cum constata, la un moment dat, Angela Merkel, carburantul venit de peste Ocean va fi cu 30% mai scump decât cel livrat de Rusia lui Vladimir Putin. Și mai este ceva care apropie SUA de Polonia: industria apărării. Polonia se numără printre elevii ascultători din NATO și cumpără armament din SUA. Dar cum poate fi construită o independență strategică a Europei cu arme americane, se întreabă Le Monde.

Iar, după cum afirma reprezentantul permanent al Franței la ONU, Francois Detattre, ”dacă Europa nu vrea să ajungă un fel de martor neputincios al confruntării dintre trei grei, SUA, China și Rusia, ea trebuie să se afirme ca unul dintre factorii de acțiuni și influență în formarea lumii multipolare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel