Cu riscul recesiunii, băncilor li se cere să meargă înainte cu majorarea dobânzilor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Cu riscul recesiunii, băncilor li se cere să meargă înainte cu majorarea dobânzilor
Cu riscul recesiunii, băncilor li se cere să meargă înainte cu majorarea dobânzilor
Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a cerut marilor economii să meargă înainte cu majorările semnificative ale dobânzilor, în pofida ameninţării recesiuni şi a actualei volatilităţi de pe piaţă, transmite Reuters.

Deşi recesiunea şi riscurile legate de datorii sunt în creştere, reducerea inflaţiei pe plan global rămâne prioritară, se arată în raportul lunar al BIS.

"Este important să acţionăm în forţă şi în timp util. Procesul de anticipare (Front-loading) al majorării dobânzilor tinde să reducă probabilitatea unei aterizări dure", a apreciat şeful Departamentului monetar şi economic al BIS, Claudio Borio.

Declaraţia vine înaintea şedinţelor de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed) şi ale Băncii Angliei (BoE), care ar urma să majoreze dobânzile-cheie. Recent, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, în contextul exploziei inflaţiei în zona euro.

Întrebat dacă există un punct în care băncile centrale ar putea să meargă prea departe, Borio a răspuns că "este o întrebare de un miliard, trei miliarde de dolari, indiferent de cifra de miliarde pe care vrei să o spui".

Ceea ce face situaţia într-adevăr complexă este că este pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial când autorităţile încearcă să ţină sub control creşterea inflaţiei într-o perioadă în care crizele datoriilor deja au izbucnit şi când există temeri serioase privind supraîncălzirea pieţelor imobiliare, a explicat oficialul.

Pe lângă asta, estimările de creştere economică au continuat să fie înrăutăţite, în condiţiile în care previziunile privind inflaţia au continuat să crească. "Ştim că drumul este destul de îngust, cu siguranţă dacă înainte era un risc de recesiune, acest risc a sporit", susţine Borio.

De asemenea, BIS a avertizat că înlocuirea petrolului rusesc va fi dificilă, ţinând cont de capacitatea de stocare limitată a altor producători majori şi a declinului investiţiilor în noi proiecte.

Aceste evoluţii ar putea duce la creşteri persistente ale preţurilor bunurilor care au legătură cu petrolul, în timp ce majorarea preţului gazelor ar putea avea un impact semnificativ şi prelungit asupra preţurilor electricităţii şi ar putea afecta sever producţia industrială, se arată în raportul BIS.

În afara Statelor Unite, aprecierea dolarului se adaugă problemelor provocate de inflaţie, sporind presiunile asupra ţărilor mai puţin dezvoltate, care s-au împrumutat masiv în dolari dar acum se confruntă cu dificultăţi în achitarea datoriilor, după ce propriile lor monede sunt afectate.

"Aceste evoluţii ar putea spori presiunile pentru înăsprirea politicii monetare, pentru a preveni o depreciere masivă, şi ar putea determina intervenţii valutare, aşa cum vedem deja într-o serie de ţări", a declarat Borio.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel