Cu SpaceX, SUA au efectuat, în 2023, cele mai multe lansări de rachete
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Una dintre lansările Space X / FOTO: https://www.facebook.com/spacextechnologies/photos_by
Una dintre lansările Space X / FOTO: https://www.facebook.com/spacextechnologies/photos_by
În total, în 2023 au fost efectuate nu mai puțin de 107 zboruri orbitale peste Atlantic, unde se află acum centrul nevralgic mondial al lansărilor de rachete spațiale.

Statele Unite, grație SpaceX, au zdrobit din nou piața globală a lansatoarelor spațiale, efectuând 107 zboruri orbitale în 2023, cu mult înaintea altor țări din acest sector strategic. Numai firma lui Elon Musk a lansat Falcon 9 de 96 de ori în cursul anului, cam două pe săptămână, în principal pentru a continua realizarea constelației sale de sateliti de internet Starlink.

Space X a folosit, totodată, rachetele sale Falcon Heavy pentru a plasa pe orbită dona spațială X-37B și a efectuat două testări, nereușite, din păcate, pentru lansatorul său super-greu Starship, care ar urma să fie utilizat pentru a-i transporta pe astronauți pe Lună în cadrul viitoarelor misiuni Artemis. „Pentru anul viitor, dorim să creștem numărul de zboruri la aproximativ 12 pe lună sau 144 pe an”, a declarat vicepreședintele SpaceX, Bill Gerstenmaier, în timpul unei audieri în fața Senatului SUA în octombrie.

Și în altă parte în lume?

În fața dominației americane, China își dezvoltă rapid activitatea spațială și a efectuat 67 de lansări în 2023, față de 64 în 2022, potrivit Spacenews. Vineri, pentru ultima sa lansare a anului, Societatea Chinei de Știință și Tehnologie Aerospațială (CASC) a indicat pe site-ul său că a efectuat 47 de lansări doar pentru gama de rachete Long March în 2023.

Rusia are la activ 19 lansări, din care 17 au vizat racheta Soiuz, cu precădere pentru plasarea de sateliți pentru nevoi guvernamentale și militare, precum și nave Progress destinate Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit site-ului specializat Gunter's Space Page. 

Din urmă vine tare India, a cărei agenție spațială Isro a efectuat șapte lansări în cursul anului cu rachetele sale GSLV, PSLV și SSLV. Isro se poate lăuda și că a efectuat prima lansare din 2024, o rachetă PSLV care a decolat luni la ora 04:30 GMT, înainte de a pune pe orbită un satelit științific.

Europa, în plină criză a lansatoarelor, a efectuat doar trei lansări în 2023: două rachete Ariane 5 și una Vega. Europenii speră să revină în joc odată cu zborul inaugural al rachetei Ariane 6, programat între 15 iunie și sfârșitul lunii iulie, și cu revenirea la Vega-C, după accidentul de la sfârșitul anului 2022, care a suspendat temporar acest program. 

De asemenea, Japonia a efectuat trei lansări în 2023, inclusiv un eșec pentru noul său lansator greu H-3. Agenția spațială japoneză, Jaxa, a anunțat joi o nouă încercare pentru 15 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel