Cum a ajuns un ingredient cheie pentru Coca-Cola şi M&M's obiect de contrabandă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: Pexels.com
foto: Pexels.com
Guma arabică, un ingredient crucial folosit în produse de larg consum, de la băuturi răcoritoare Coca-Cola la bomboanele M&M's, este din ce în ce mai des traficată din zonele controlate de rebeli în Sudanul devastat de război, complicând eforturile companiilor occidentale de a-și proteja lanțurile de aprovizionare, relatează Reuters.

Sudanul furnizează aproximativ 80% din producția mondială de gumă arabică, o substanță naturală esențială pentru stabilizarea și îngroșarea ingredientelor în produse precum rujurile L'Oréal și hrana pentru animale Nestlé.

După ce forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) au preluat controlul principalelor regiuni de recoltare din Kordofan și Darfur la sfârșitul anului trecut, guma arabică este vândută doar prin intermediul comercianților sudanezi, contra unei taxe impuse de RSF. Însă produsul ajunge în țările vecine fără certificare corespunzătoare, susțin mai mulți producători și cumpărători din industrie.

În ultimele luni, comercianți din țări cu producție redusă de gumă arabică, precum Chad și Senegal, sau care abia exportau înainte de război, cum ar fi Egiptul și Sudanul de Sud, au început să ofere produsul la prețuri scăzute, fără garanția că nu provine din zone de conflict, potrivit Reuters.

 

Comerț opac și exporturi informale

Dificultatea de a urmări proveniența gumei arabice îngrijorează marile companii care o utilizează, susține Herve Canevet, specialist în marketing la furnizorul Eco-Agri. "Astăzi, toată guma din Sudan este practic de contrabandă, pentru că nu există o autoritate reală în țară", a declarat el.

Unii producători sudanezi susțin că au fost abordați de comercianți care ofereau gumă arabică la prețuri suspect de mici. Mohammed Hussein Sorge, fondator al Unity Arabic Gum din Khartoum, spune că i s-a propus, în decembrie, să cumpere gumă hashab la doar 3.500 de dolari pe tonă, față de prețul obișnuit de peste 5.000 de dolari. În lipsa unei certificări Sedex, care garantează respectarea standardelor etice, Sorge a refuzat oferta, temându-se că produsul a fost furat sau exportat ilegal prin rețelele RSF.

Guma arabică de contrabandă nu ajunge doar pe piețele informale, ci și pe platforme online. Un procesator sudanez refugiat în Marea Britanie a descoperit că produse din depozitele sale, jefuite de RSF, erau vândute pe Facebook, încă ambalate sub marca sa, arată sursa citată.

 

Rute schimbate, noi piețe de export

Dacă înainte de război guma arabică era exportată prin Port Sudan, acum rețelele RSF facilitează transportul prin piețe informale la granița dintre Sudan și Sudanul de Sud. O parte ajunge în Republica Centrafricană, iar alte loturi sunt exportate prin Kenya și Juba, capitala Sudanului de Sud.

Oficialii sudanezi și sud-sudanezi neagă implicarea în acest comerț ilegal, însă multiple surse din industrie confirmă că RSF percepe taxe pentru protejarea tranzacțiilor.

În timp ce marile corporații precum Nestlé, Coca-Cola și L’Oréal nu au comentat situația, unii furnizori globali, precum Nexira și Ingredion, au început să își diversifice sursele de aprovizionare pentru a evita problemele generate de conflictul din Sudan.

Cu toate acestea, opacitatea pieței crește riscul ca guma arabică de contrabandă să ajungă în lanțurile globale de aprovizionare, ridicând întrebări etice și logistice pentru industria globală a bunurilor de larg consum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel