Cum a crescut punctul de pensie în ultimii 20 de ani. În 2003 era 2.265.701 lei (vechi)

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Casa de Pensii a prezentat un tabel din care reiese evoluţia punctului de pensie în ultimii 20 de ani.

Casa Naţională de Pensii Publice a publicat o situaţie privind evoluţia punctului de pensie în ultimii 20 de ani. Astfel, în ianuarie 2003, punctul de pensie era 2.265.701 lei (vechi), iar imediat după denominare, în ianuarie 2006, acesta crescuse la 323,1 lei. 

Citiţi şi: Cât vor ajunge pensia minimă şi punctul de pensie la 1 ianuarie 2024 după majorarea de 13,5%

Tabelul aici: 

 

Ce a anunţat premierul Ciolacu

 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, zilele trecute, că de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor fi majorate cu 13,5%. Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a afirmat marți la Craiova că, în cursul acestei săptămâni, vor avea loc noi negocieri la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene referitoare la noua Lege a pensiilor publice. El a subliniat dorința sa ca această lege să fie implementată începând cu anul viitor.

Șeful Executivului a menționat că aceste discuții cu reprezentanții Comisiei Europene au loc în contextul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precizând că va face și el o vizită la Bruxelles în această săptămână. Întrebat despre nivelul pensiei minime începând cu 1 ianuarie, el a explicat că se va ține cont, în primul rând, de o ajustare a pensiilor conform ratei inflației, așa cum prevede legislația în vigoare.

Ciolacu a adăugat: "Să așteptăm feedback-ul de la Comisie în primul rând. Un aspect sigur este că legea prevede ajustarea conform inflației. Anul trecut am făcut o excepție din cauza inflației ridicate; altfel, oamenii ar fi avut pierderi semnificative, dată fiind cea mai mare inflație cu o medie de 14,5%. Situația a fost discutată. Anul acesta avem, de asemenea, o inflație înaltă, cu o medie de 13,5%. Începând cu 1 ianuarie, toți vor primi aceeași ajustare."

De asemenea, a fost întrebat dacă majorarea de la 1 ianuarie 2024 se va aplica la toate pensiile. Ciolacu a răspuns: "Da, la toate pensiile. Acesta este prevederea legală, altfel ar fi neconstituțional. Inechitățile vor fi abordate în cadrul noii legi a pensiilor, care este un subiect diferit. Prin urmare, la 1 ianuarie, toate pensiile vor fi ajustate în funcție de rata de inflație de 13,5%. Aceasta este o măsură clară. Îmi doresc, așa cum am convenit cu Comisia, ca legea să fie promulgată până la 1 ianuarie, astfel încât ministerul să aibă câteva luni pentru a pregăti implementarea ei."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel