Cum a reușit Bulgaria să reducă prețul gazelor cu 47% de la 1 noiembrie
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Între timp, la noi, premierul Ciucă a declarat că nu știe de vreo propunere despre plata în rate a facturilor le energi
Între timp, la noi, premierul Ciucă a declarat că nu știe de vreo propunere despre plata în rate a facturilor le energi
Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat luni scăderea preţului gazelor naturale cu 47,3%, în urma propunerii furnizorului de gaze Bulgargaz, transmite Novinite.

De la 1 noiembrie, noul preţ al gazelor va fi de 123,47 leva per MWh (sau 63,13 euro per MWh). Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a anunţat Bulgargaz.

În octombrie, preţul gazelor a fost de 233,36 leva per MWh. Comparativ, pe piaţa europeană preţul gazelor care urmează să fie livrate în noiembrie se situează la 130 euro per MWh. Preţul propus iniţial Bulgargaz a fost de 166 leva per MWh. Scăderea semnificativă a preţului propus pentru noiembrie a fost determinată de preţurile competitive obţinute de furnizorul de gaze şi de scăderea preţurilor pe piaţa din Europa.

Contractul pe termen lung dintre Bulgaria şi Azerbaidjan a contribuit de asemenea la reducerea preţului gazelor pentru consumatorii bulgari, după finalizarea Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. Noul preţ al gazelor din Bulgaria este semnificativ mai scăzut decât cel care ar fi trebuit plătit Gazprom dacă firma rusă nu ar fi anulat în mod unilateral contractul de livrare.  

Ciolacu: Vreau să fiu foarte clar

În acest timp, la noi în România, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că doreşte în continuare reglementarea pieţei energiei, subliniind că nu neapărat preţul mare în energie deranjează, cât fluctuaţia.

"Vreau să fiu foarte clar: doresc în continuare o reglementare, dacă nu totală, parţială, astfel încât să fie sustenabil atât pentru populaţie, cât şi pentru economie. Cred că nu neapărat preţul mare în energie deranjează, cât fluctuaţia, astfel încât nicio companie mare nu îşi poate face un plan de afaceri pe o perioadă medie, nu mai vorbim de o perioadă lungă. Este evident că pe o perioadă determinată, noi acum trebuie să luăm o decizie corectă şi să venim cu un preţ sustenabil şi previzibil. După ce luăm această hotărâre, apoi vom putea construi exact bugetul de stat pe anul viitor", a precizat Ciolacu.

Ciucă: Nu am auzit până acum această propunere

Premierul Nicolae Ciucă a spus, la rândul său, că Guvernul nu a luat în calcul ca românii să plătească factura la energie în rate, subliniind, pe de altă parte, că este normal ca în situaţiile în care o companie de furnizare a energiei electrice care nu a fost în măsură să emită factura la timp să accepte eşalonarea plăţii.

"Nu am auzit până acum această propunere. Este pentru pentru prima dată. Nu am luat în calcul acest lucru. (...) Vom face tot ceea ce este necesar astfel încât cetăţenii români să nu plătească energia, factura la energie în rate. (...) Da, este vorba despre acel cumul de facturi, în cazul cărora nu s-a reuşit a se emite la timp. Acolo mi se pare foarte normal ca o companie de furnizare a energiei electrice care nu a fost în măsură să emită factura la timp să accepte eşalonarea plăţii, astfel încât un cetăţean să nu fie nevoit să plătească în acelaşi timp 3 sau 4 luni pentru că furnizorul nu a emis factura. Cu aceasta suntem de acord", a declarat Nicolae Ciucă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel