Cum a revoluționat inteligența artificială arta războiului
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dronă marină / FOTO: Wikipedia
Dronă marină / FOTO: Wikipedia
Se poate spune că inteligența artificială reprezintă a treia revoluție majoră în domeniul echipamentelor militare, după invenția prafului de tun și a bombei atomice.

Spre dezamăgirea multor experți care sperau că acest lucru se va întâmpla la recentul lor summit bilateral desfășurat în California, China şi Statele Unite nu și-au asumat angajamentul de a interzice armele autonome letale.

Cu toate acestea, președinții Joe Biden și Xi Jinping au convenit ca experții lor să analizeze riscurile asociate cu progresele rapide ale inteligenței artificiale (IA), care bulversează multe sectoare, inclusiv cel al tehnologiilor militare.

Arme autonome

Roboti, drone, torpile... grație tehnologiilor care variază de la viziune computerizata la senzori sofisticati, tot felul de arme pot fi transformate in sisteme autonome, controlate prin algoritmi de inteligența artificială.

Autonomia nu înseamnă că o armă "se trezeşte dimineaţa şi decide să meargă la război", a explicat Stuart Russell, profesor de informatică la Universitatea California, din Berkeley. "Înseamnă că au capacitatea de a localiza, selecta și ataca ținte vii, fără intervenția omului".

Aceste sisteme de arme letale autonome sunt cunoscute și ca "roboti ucigași", expresie care duce cu gândul la androizii coborâți direct din science fiction. "Este una dintre opțiunile explorate, dar în opinia mea este cea mai puțin utilă dintre toate", consideră expertul citat de agențiile de presă. 

Majoritatea acestor arme sunt fie pe hârtie, fie prototipuri, dar războiul condus de Rusia în Ucraina oferă o perspectivă asupra potențialului lor. Pe fondul problemelor apărute pe segmentul de telecomunicații, armatele s-au văzut nevoite să imprime un plus de autonomie dronelor lor. 

Dintr-odată, "oamenii coboară în adăposturi subterane”, ceea ce prefigurează o schimbare majoră a naturii războiului, ”în care a fi vizibil oriunde pe câmpul de luptă echivalează cu condamnarea la moarte. Deci, este nevoie de instrumente speciale care să permită omului să rămână, totuși, la suprafață”, spune Stuart Russell.

Armele autonome prezintă mai multe avantaje potențiale: eficiență, producție în masă la costuri reduse, absența unor stări emoționale provocate de evenimente cumplite, precum frica sau furia. Pe de altă parte însă, acest tip de arme ridică probleme de natură etică în ceea ce privește evaluarea și angajamentul.

Vehicule autonome

Submarinele, navele și aeronavele autonome trebuie să asigure operațiuni de recunoaștere, supraveghera sau sprijin logistic în zonele periculoase sau îndepărtate. Aceste vehicule, la fel ca dronele, se află în centrul programului "Replicator" lansat de Pentagon pentru a contracara China în privința efectivului și echipamentului militare, în special în regiunea Asia-Pacific, unde Statele Unite încearcă să revină la putere.

Obiectivul este de a desfășura, în următoarele 18-24 de luni, câteva mii de "sisteme autonome ieftine și ușor de înlocuit în multe domenii", declara, la sfârșitul lunii august, Kathleen Hicks, ministrul adjunct al Apărării.

Multe companii dezvoltă și testează vehicule autonome, cum ar fi California Anduril, care se mândrește cu submarinele sale echipaj uman și "optimizate pentru o varietate de misiuni de apărare și comerciale, precum detectarea oceanografică pe distanțe lungi, cunoașterea spațiului de luptă subacvatică, lupta împotriva minelor, războiul anti-submarin" etc.

Software-ul tactic

Îmbunătățit de inteligența artificială și capabil să sintetizeze munți de date colectate de sateliți, radare, senzori și servicii de informații, software-ul tactic servește ca asistenți puternici pentru statele-major.

"Pentagonul trebuie să înțeleagă că într-un război al IA, datele sunt muniția", susține  Alexandr Wang, șeful Scale AI. "Dispunem de cea mai mare flotă de material militar din lume, care generează 22 terabytes de date pe zi. Dacă reușim să organizăm în mod corespunzător aceste date pentru a le analiza cu IA, vom avea un avantaj destul de greu de trecut în ceea ce privește utilizarea acestei tehnologii în scopuri militare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel