Cum arată buncărele din blocurile noi. Imobilele care obligatoriu au astfel de adăposturi VIDEO
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Construirea buncărelor se face după reguli stricte / Foto: Pixabay
Construirea buncărelor se face după reguli stricte / Foto: Pixabay
Odată cu declanșarea conflagrației după invazia rusească din Ucraina, publicul larg a devenit interesat de locurile unde s-ar putea adăposti. Adăposturile de protecție civilă sunt locuri unde cetățenii se pot refugia în caz de furtuni extrem de puternice, cutremur sau război.

Unde se construiesc obligatoriu adăposturile de protecție civilă

Subsolurile construcțiilor industriale sau ale anexelor acestora;

Subsolurile construcțiilor social-culturale, administrative, instituțiilor de învățământ, spitalelor;

Subsolurile clădirilor de locuit;

Spații libere (parcuri, grădini etc.) că adăposturi independente.

În cazuri deosebite, se admite folosirea demisolurilor și chiar a parterului unor construcții.

Autoritățile administrației publice, instituțiile publice, agenții economici și proprietarii de imobile au obligația să prevadă în planurile de investiții și să realizeze adăposturi de protecție civilă.

Citește și: La ce PREȚ ajunge un BUNCĂR în România

Cine aprobă construirea adăposturilor

Ordinul Ministerului de Interne 1298/2006 stabilește norma privind avizarea pe linie de protecţie civilă a documentaţiilor de investiţii în construcţii.

Adăposturile publice de protecție civilă prevăzute în documentațiile tehnice ale investițiilor se avizează tehnic, premergător eliberării autorizațiilor de construire, de către Inspectoratele pentru Situații de Urgență ale județelor și al municipiului București, potrivit metodologiei elaborate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aprobată de ministrul administrației și internelor.

Conform prevederilor legale, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici precum și proprietarii de imobile pentru locuit, au obligația să prevadă la noile investiții în construcții sau la extinderile imobilelor existente, adăposturi de protecție civilă, în limita a 5% din valoarea investiției (construcții-montaj).

Criteriile ce determină obligativitatea proiectării și realizării adăposturilor de protecție civilă în cadrul noilor construcții sunt precizate în „Instrucțiunile tehnice privind avizarea investițiilor în construcții pe linii de protecție civilă”.

Categoriile de construcții la care este obligatorie realizarea de adăposturi publice de protecție civilă, precum și adăposturile care se amenajează ca puncte de comandă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administrației și Internelor.

Gradul de protecție al adăposturilor de protecție civilă se asigura în mod diferențiat și se stabilește în funcție de importanța localităților și unităților economice, conform prevederilor Legii privind Protecția Civilă și conform „Normelor tehnice privind proiectarea și executarea adăposturilor de protecție civilă în subsolul construcțiilor noi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel