Cum au devenit oile cele mai bune aliate ale energiei solare

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
A devenit o afacere de succes
A devenit o afacere de succes
Se întâmplă în Statele Unite, unde rolul oilor a devenit foarte important. Și iată care este explicația. 

În Statele Unite, în regiunile unde există cele mai multe panouri solare, oile au devenit la mare căutare. De ce? Pentru că, așa cum scrie cotidianul Wall Street Journal într-un amplu material pe această temă, nu există o modalitate mai bună de a întreține parcurile solare, care altfel sunt supraaglomerate.

Unii numără oile noaptea, când intră în țarc la culcare. Alții le numără printre câmpurile de panouri solare din Texas. Oile au devenit un animal popular pentru operatorii de ferme solare, relatează Wall Street Journal. Nu, nu produc electricitate, dar ajută la producția ei, permițând panourilor solare să funcționeze la maximum. Cum? Prin pășunatul ierburilor care, în caz contrar, umbresc suprafața panourilor și reduc eficiența acestora.

S-ar fi crezut că în secolul 21, cositoarele automate inteligente ar putea face această treabă. Operatorii fermelor solare au încercat, dar cositoarele electrice au dificultăți în a trece pe sub panouri și pot, de asemenea, să deterioreze echipamentul. Alte animale, cum ar fi vacile și caii, sunt prea mari pentru a încăpea sub panouri. Și nici să nu vă gândiți la capre, ele mănâncă iarbă și cabluri electrice fără discernământ, ca să nu mai vorbim de cele care nu ezită să se urce pe panourile solare.

Brokeri adevărați

Prin urmare, oaia s-a dovedit a fi cea mai potrivită pentru această sarcină. Afacerea este atât de profitabilă (generează venituri anuale de câteva milioane de dolari, potrivit cotidianului american) încât acest tip de servicii este oferit nu de ciobani, ci de brokeri adevărați. Proprietarii de turme cer până la 500 de dolari pentru întreținerea unei jumătăți de hectar de panouri solare.

Folosirea oilor pentru întreținerea terenurilor este o metodă veche de când lumea, dar în Statele Unite a căpătat proporții industriale. Fermierii din regiunile cu cele mai multe ferme solare nu ezită să contracteze împrumuturi mari pentru a-și mări efectivele. Cererea continuă să depășească cu mult oferta.

Problema lânii

Cu toate acestea, munca nu este ușoară: oile trebuie mutate în diferite zone pentru a fi tunse, este nevoie de rezerve de apă care, dacă nu există, sunt aduse cu cisterne. În plus, acolo unde nu este iarbă suficientă, trebuie aduse cantități suplimentare de furaje. 

Principala preocupare a acestor păstori de tip nou este lâna. Ce faci cu lâna tuturor acestor oi? O parte este prelucrată pentru industria textilă, dar cu restul? Iată de ce,  crescătorii preferă rasele care nu trebuie tunse.

Citește și Pentagonul a ajuns la fundul sacului. Unde s-au dus banii

Departamentul american al Apărării va avea nevoie de 42 de miliarde de dolari în plus în următorul an fiscal pentru a compensa deficitul de achiziții, pe măsură ce prețurile în creștere vor afecta bugetul de aprovizionare, a declarat un grup din industria de apărare într-un raport publicat săptămâna aceasta.

"Inflația semnificativă este o provocare majoră" pentru Pentagon și pentru miile lui de contractori, ceea ce agravează provocarea reprezentată de COVID-19 și de gestionarea crizelor din lanțul de aprovizionare, se arată în raportul Asociației Naționale a Industriei de Apărare, care a fost analizat de Reuters înainte de publicare.

Între anii fiscali 2021 și 2023, pierderea totală a puterii de cumpărare a Pentagonului din cauza inflației va depăși 110 miliarde de dolari, se arată în raport.

Scăderea ofertei bazei industriale de apărare, care pierde bani din cauza creșterii costurilor, va încetini probabil ritmul modernizării apărării americane, într-un moment în care confruntarea cu China și războiul din Ucraina se intensifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel