Laurențiu Neculaescu (AFM): Cum se derulează Programul Fabrici de Reciclare
Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Fabrică de reciclare / sursa foto: Freepik.com
Fabrică de reciclare / sursa foto: Freepik.com
EXCLUSIV
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost prezent miercuri în studioul DCNews unde a prezentat situația actuală a proiectului care propune construirea de noi fabrici de reciclare cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Președintele AFM a trecut în revistă câteva aspecte importante pentru cei care vor să construiască o fabrică de reciclare de la zero, cum ar fi numărul dosarelor depuse până acum sau opțiunile de care dispun aceștia în timpul implementării proiectelor.

”Programul a pornit pe data de 14 iulie, la ora 10:00 și este deschis până pe 13 septembrie la 24:00. Avem deja 11 proiecte depuse pentru 11 fabrici noi. Așteptăm până la 13 septembrie să se închidă termenul de depunere și vom trece la evaluarea proiectelor. Sperăm să vină cât mai mulți, noi am estimat că o să înființăm 26 de noi capacități de reciclare.

Este un program complex, discutăm de proiecte cu autorizații de construcție, cu acord de mediu și sunt convins că în luna septembrie se vor depune mult mai multe pentru că agenții economici sunt acum prinși în tot felul de termeni de autorizare și pentru obținerea diverselor documente de certificare pentru a putea depune proiectul la Administrația Fondului pentru Mediu”, a specificat Laurențiu Neculaescu.

 

Ce trebuie să știe cei care vor să construiască o fabrică de reciclare

Laurențiu Neculaescu afirmă că este nevoie de un anumit nivel de asumare pentru antreprenorii care aleg această afacere având în vedere faptul că achizițiile și lucrările cu care se vor intersecta nu sunt atât de specifice iar de la caz, la caz, vor primi o finanțare adaptată la condițiile de pe teren.

”Trebuie să ai o companie care are o capacitate financiară sănătoasă, astfel am dat voie să se meargă și pe diversificarea activității. Prima dată, vă duceți și vă adăugați unul dintre cele cinci coduri CAEN eligibile. După care cumpărați un teren sau închiriați o hală sau concesionați. În funcție de județul în care este implementat proiectul, aici diferă intensitatea ajutorului de stat. În Ilfov este doar 30% ajutorul de stat și 70% contribuția proprie, în alte județe procentele se schimbă.

Contribuția maximă pe care o dă statul pentru un astfel de proiect este de 8,4 milioane de euro. Pentru reciclare am lăsat la liber orice categorie de deșeuri. Este adevărat că acolo (în ghidul de finanțare-n.r.) există un punctaj în funcție de tipul de deșeuri pe care îl reciclează. Cel mai mare punctaj îl obțin fabricile care se îndreaptă către deșeul municipal, a explicat șeful AFM.

Întrebat de gazda emisiunii, Bogdan Chirieac, despre operatorii care au deja o fabrică de reciclare, acesta a afirma faptul că, prin intermediul programului Fabrici de Reciclare, își vor putea extinde afacerea. Cât despre parcursul în care trebuie finalizat proiectul, Laurențiu Neculaescu spune că:

”Finanțarea fiind din PNRR, trebuie să se finalizeze proiectele o dată cu termenul din PNRR, adică 2026. Singura dificultate în realizarea proiectelor va fi termenul de livrare a acelor echipamente, cât de repede le dă furnizorul echipamentele necesare. Sunt specifice și destul de scumpe dar construcția o finalizează în două sau trei luni”.

 

Condiții importante pentru aplicanți

Un aspect important, abordat în emisiunea de miercuri este producția acestor fabrici, care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aplicanții și cum dau asigurări că aceste afaceri vor da roade în cele din urmă.

”Aici sunt două condiții. În momentul în care vii să aplici că vrei să faci o fabrică de reciclare, trebuie să vii cu precontracte sau scrisori de intenție pentru cel puțin 50% din capacitatea de producție a fabricii respective, adică vreau să știu că (antreprenorul) a stat de vorbă cu niște furnizori de materie primă (gunoi), înțelege fenomenul, știe procesul. În momentul în care deșeul intră în fabrică și începe procesul, rezultă, la capătul fluxului, o materie primă secundară. Pentru cel puțin din 50% din materia primă secundară în urma procesului trebuie să dovedească, fie cu scrisori de intenție, fie cu precontracte că are unde să o ducă”, a mai spus președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel