Cum și ce documente obții fără să stai la coadă la ANAF

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
ANAF încearcă să facă mai mulți pași către digitizare oferind contribuabililor mai multe facilități online din Spatiul Privat Virtual.

Cea mai nouă facilitate este obținerea adeverinței de venit care atestă veniturile realizate de un contribuabil într-un an fiscal.

Acest document este printre cele mai solicitate acte de către contribuabili și care servește de pildă la obținerea unui credit la bancă, proces de succesiune etc.

Măsura a fost reglementată prin Ordinul MFP nr. 572/2015. “Instituția publică, autoritatea publică sau oricare altă persoană la care persoană fizică dorește să depună certificatul de atestare fiscală sau adeverință de venit comunicate prin intermediul serviciuluipoate verifica și descărca conținutul documentului accesând aplicația informatică pusă la dispoziția publicului în acest scop pe site-ul internet al Autorității Naționale de Administrare Fiscală în secțiunea Servicii Online, folosind numărul de înregistrare al documentului și codul numeric personal al persoanei fizice."

Concedieri ANAF. Reacția sindicatelor: Este o acută lipsă de personal

Toate documentele puse la dispoziția persoanelor fizice, persoanelor juridice sau altei entități fără personalitate juridică prin intermediul Spațiului Privat Virtual sunt înscrisuri cărora li s-a încorporat sau li s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă în sensul Legii 455/2001, republicată și al Regulamentului (UE) nr. 910/2014 nefiind necesară prezentarea la organul fiscal pentru semnătură sau ștampila.

Cum pot fi verificate documentele electronice

Documentele obținute prin SPV pot fi verificate. Autenticitatea și integritatea acestora se verifică în modul următor: de pe site-ul ANAF categoria Servicii Online – Verificare documente electronice eliberate prin SPV (poziția 5) – verificare documente electronice, utilizând numărul de înregistrare al documentului și codul de identificare fiscală sau prin aplicația pusă gratuit la dispoziție de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pe pagina proprie de internet.

Adeverința de venit nu este singurul tip de document care poate fi obținut prin intermediul SPV-ului. Prin Ordinul nr. 2894/2019 au fost introduse și alte beneficii pentru utilizatori, printre care și verificarea prelucrării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pe care au depus-o pe suport de hârtie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel