Cea mai nouă facilitate este obținerea adeverinței de venit care atestă veniturile realizate de un contribuabil într-un an fiscal.
Acest document este printre cele mai solicitate acte de către contribuabili și care servește de pildă la obținerea unui credit la bancă, proces de succesiune etc.
Măsura a fost reglementată prin Ordinul MFP nr. 572/2015. “Instituția publică, autoritatea publică sau oricare altă persoană la care persoană fizică dorește să depună certificatul de atestare fiscală sau adeverință de venit comunicate prin intermediul serviciuluipoate verifica și descărca conținutul documentului accesând aplicația informatică pusă la dispoziția publicului în acest scop pe site-ul internet al Autorității Naționale de Administrare Fiscală în secțiunea Servicii Online, folosind numărul de înregistrare al documentului și codul numeric personal al persoanei fizice."
Concedieri ANAF. Reacția sindicatelor: Este o acută lipsă de personal
Toate documentele puse la dispoziția persoanelor fizice, persoanelor juridice sau altei entități fără personalitate juridică prin intermediul Spațiului Privat Virtual sunt înscrisuri cărora li s-a încorporat sau li s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă în sensul Legii 455/2001, republicată și al Regulamentului (UE) nr. 910/2014 nefiind necesară prezentarea la organul fiscal pentru semnătură sau ștampila.
Cum pot fi verificate documentele electronice
Documentele obținute prin SPV pot fi verificate. Autenticitatea și integritatea acestora se verifică în modul următor: de pe site-ul ANAF categoria Servicii Online – Verificare documente electronice eliberate prin SPV (poziția 5) – verificare documente electronice, utilizând numărul de înregistrare al documentului și codul de identificare fiscală sau prin aplicația pusă gratuit la dispoziție de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pe pagina proprie de internet.
Adeverința de venit nu este singurul tip de document care poate fi obținut prin intermediul SPV-ului. Prin Ordinul nr. 2894/2019 au fost introduse și alte beneficii pentru utilizatori, printre care și verificarea prelucrării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pe care au depus-o pe suport de hârtie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...