Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Schimbarea carnetului de conducere presupune mai multe etape, printre care se numără și vizita medicală.
DRPCIV anunța nu demult că: "În perioada decembrie 2022 - februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013".
Dat fiindcă într-un timp scurt vor expira multe permise, DRPCIV a făcut apel la cei care se află în acestă situație să demareze procesul de preschimbare din timp pentru a nu se crea blocaje.
Ce presupune schimbare permisului auto
Preschimbarea permisului auto implică două etape: obținerea fișei medicale, document care are scopul de a arăta că titularul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice, și depunerea unei serii acte la DRPCIV.
Cum se obține fișa medicală
După cum spuneam și mai sus, fișa medicală atestă capacitatea posesorului permisului auto de a conduce un vehicul pe drumurile publice.
Lista unităților medicale din întreaga țară ce sunt autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie, conține peste 600 de spitale sau clinici (de stat sau particulare) și poate fi consultată AICI.
Pentru a obține fișa medicală, este necesară plata unei taxe iar pentru vizita la medic se poate face din timp programare, telefonic sau online, un lucru care scutește timpul pierdut pe la ușile medicilor.
Interesant este că fișa medicală poate fi obținută și în străinătate, dar trebuie supralegalizată sau trebuie să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine.
Depunerea actelor la DRPCIV
După obținerea fișei medicale, pasul următor este depunerea documentelor la DRPCIV unde cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului. Și în acest caz, ca și la clinici, se poate face o programare online, ceea ce reduce perioadele de așteptare.
Cei care cer preschimbarea permisului auto trebuie să știe că cererea se completează în format electronic la ghișeul DRPCIV. Totodată, acolo solicitanții vor trebui să prezinte autorităților, pe lângă fișa medicală obținută în pasul anterior, și:
actul de identitate (în original);
permisul de conducere (în original);
dovada plății taxei de eliberare a permisului de conducere.
Costul taxei pentru eliberarea permisului auto este de 89 de lei și se poate plăti online, prin ghișeul.ro, drpciv.ro sau internet banking (pentru confirmarea tranzacției este necesara o perioada mai mare de 24 ore), prin virament bancar, prin mandat poștal, în numerar la sucursalele unor bănci și la automatele pentru plata facturilor (se găsesc în supermarket-uri, mall-uri etc.).
Pe documentul de plată trebuie înscrise următoarele informații, potrivit DRPCIV:
codul numeric personal,
numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat,
contul IBAN,
suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata (unele platforme completează automat o parte dintre aceste date).
Noile permise auto vor fi apoi transmise la domiciliul titularilor prin poștă, termenul de livrare fiind cuprins între cinci și 15 zile, sau vor putea fi ridicate personal de la autorități.
Chiar și în perioada în care așteaptă noul permis, șoferii care își preschimbă permisul auto vor avea dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, deoarece, la depunerea actelor, vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului cu drept de circulație timp de 15 zile (valabilă doar în România).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...