Atunci, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a solicitat eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.
Cu toate acestea în anul 2002, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a decis obligativitatea folosirii sării iodate atât pentru consumul uman, cât și în hrana animalelor. Decizia de atunci a adus problemele de acum.
Studile au arătat că acest consum ridicat de sare iodată explică și numărul enorm al persoanelor hipertensive, adică circa 40% din populația adultă a României, dar și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale.
"Sarea, din păcate, a fost transformată dintr-un condiment folosit zilnic în alimentaţia noastră într-un medicament printr-o măsură legală intrată în vigoare în anul 2002.
Sarea iodată ar trebui să fie excepţia şi nu regula. Nu putem pleca, în aplicarea acestei măsuri de aditivare obligatorie a sării, de la premisa că toţi cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covârşitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog. Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicităm eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în micile şi marile structuri comerciale", avertiza Costel Stanciu, preşedinte APC România, în urmă cu ceva timp.
Sare iodată, efectele negative pe care le aduce sănătății:
Un consum ridicat de sare prezintă și un risc mai mare de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, afecțiuni care ucid aproximativ 3 milioane de oameni în fiecare an.
Sarea iodata este o sare îmbogățită cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca sodiul, este regăsit inclusiv în fructe și legume, fără să ne dăm seama.
Și sigur, sarea este foarte importanta pentru organism, pentru că aduce un aport la transportul substanțelor nutritive spre celule, ajutând la echilibrul fluidelor și la menținerea presiunii arteriale. Cu toate acestea, dacă nu e consumată cu măsură, ea poate provoca multe probleme.
Citește în continuare pe DCMedical
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România a obținut astăzi un acord crucial pentru...
Termenul-limită pentru plata...
Salariul minim brut se...
România îndeplinește...
Curs valutar BNR, 27 noiembrie.
Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...
Commerzbank subliniază...
Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...
Moneda rusească s-a depreciat...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Marius Budăi, fost ministru al...
Potrivit Bloomberg, analiza...
Guvernul se reunește astăzi la...
OpenAI, compania din spatele...
Copiii în vârstă de până la 16...