Cum reducem consumul de energie și gaze. Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: „Am reușit să scad costurile la jumătate în consum”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sfaturi de la cei care se pricep
Sfaturi de la cei care se pricep
Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie, de la PRO TV, vine cu o serie de sfaturi practice, care vă pot ajuta să reduceți consumul de energie electrică.

În condițiile în care mulți români se tem de facturile pe care le vor avea în sezonul rece, ar fi de ajutor să aflăm dacă există variante prin care am putea face unele modificări în casă, astfel încât să reducem consumul. 

SPECTACOLA: Ce sfaturi practice aveți în acest sens? 

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: În primul rând, dacă avem un buget să facem o termoizolare a locuinței ar fi ideal și aici vorbim de o termoizolație calculată în coeficienții energetici, nu una după ureche, cum aud mereu că o termoizolație cu cât este mai groasă este mai eficientă, după un calcul corect se poate spune ce grosime de termosistem să aplicăm. 
Eu nu recomand polistirenul, este o alegere strict economică, pe termen scurt, și atât. 

SPECTACOLA: Care sunt principalele „unelte” prin care putem păstra temperatura în casă, în situația de față, „să ținem frigul la distanță”. 

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: Aș spune că putem să obținem o încalzire hibrid în consum, recent am făcut o casă cu încălzire și electrică, și gaz, și am reușit să scad costurile la jumătate în consum. Bine, să ai și un termosistem al locuinței care să țină căldura în interior și frigul afară, recomand spațiile vitrate gândite în pondere cu locuința, adică dacă ai o cameră cu un volum de 30m³, să nu ai o suprafață vitrată mai mare de 2m². Știu, e frumos să ai vitrine mari în casă, dar asta trebuie să ai în vedere că te va costa mult la consum. Am eu o vorbă.

SPECTACOLA:  Care sunt materialele de construcție spre care ar trebui să ne orientăm, atunci când proiectăm o casă, pentru a avea răcoare vara și căldură iarna. 

Alex Gavrilescu, arhitect Visuri la cheie: Materiale cât mai organice, cât mai aproape de adevărul lor, lemnul să fie lemn, piatra să fie piatră și așa mai departe, să fie, dacă se poate, cât mai locale - un lemn care și-a dus viața într-o climă tropicala nu are ce să caute în alta zone pentru că nu se va adapta și nu își va îndeplini scopul. Am să vă mai spun un secret al materialelor în general, materialul și el este un element viu, omul dacă nu îl așează în contextul potrivit, îl omoară - asta este valabil pentru materialele organice, pentru materialele care provin din procese industrializate, viața lor este mică caci ele au fost deja omorâte în procesul de facere și durata lor este scurtă, secretul este următorul, un material tinde să se întoarcă la forma inițială mereu și cu cât este mai aproape de forma inițială are o durată mai mare de viață, cu cât a fost mai mult procesat se deteriorează mai repede.

SPECTACOLA:  Dacă vorbim de apartamente, ce soluții avem? ... Citește mai departe pe Spectacola

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel