Curs BNR. Leul prinde puteri față de euro și dolar în timp ce aurul se scumpește
Cursul valutar rezultat din...
Însă unii au fost prevăzători și au luat măsuri chiar înainte de instalarea actualei crize a prețurilor la energie electrică și gaze.
Spre deosebire de Castelul Peleș care a fost nevoit să achite prețuri uriașe la gaze și energie electrică, administratorii Casteluilui Corvinilor au fost prevăzători și au schimbat complet sistemul de încălzire a edificiului.
Castelul Corvinilor a fost debranşat de la reţeaua de gaze chiar din această iarnă. Ţevile de gaz au fost tăiate, iar vechile centrale au fost scoase din funcţiune.
Din acest an, încălzirea cetății Hunedoarei va fi realizată prin panouri radiante, alimentate de energie electrică, achiziţionată de pe bursă.
Primele astfel de panouri, care încălzesc prin intermediul radițiilor infraroşii, au fost montate la Turnul Nou de Poartă. Secţiile muzeale aflate în curtea exterioară a Castelului Corvinilor vor fi deocamdată încălzite cu ajutorul a două centrale pe gaz.
Municipalitatea a achitat pentru luna decembrie o factură de 4.174 de lei iar pentru nolembrie încălzirea a costat circa 6.800 de lei, ea incluzând şi consumul din castel, înainte de debranşare.
„Se impune desfiinţarea sistemului de incălzire actual, axat pe mai multe centrale termice murale pe gaz şi radiatoare, din mai multe motive: tubulaturile sunt pozate la vedere şi agresează vizual monumentul istoric, eficienţa termică este redusă, normele funcţionării centralelor termice pe gaz nu sunt pe deplin satisfăcute. Se propune încălzirea edificiului excisiv prin intermediul unor panouri radiante cu funcţionare pe energie electrică, ceea ce va conduce şi la înlocuirea integra!ă a reţelelor electrice", se arată în documentaţia proiectului de restaurare a Castelului Corvinilor, proiect în valoare de circa cinci milioane de euro, care se derulează începând din anul 2019.
În anul 1997 monumentul de la Hunedoara a fost inclus în Planul Naţional de Restaurare, proiectul fiind realizat de către SC Remon Proiect SRL, coordonatorul acestuia fiind arh. Constanţa Carp. În cadrul proiectului au fost prevăzute lucrări de consolidare, revizuire şarpantă, dotări cu elemente de logistică la nivelul instalaţiilor electrice, a celor de încălzire necesare pentru crearea unui microclimat interior stabil, refacere finisaje interioare şi exterioare, curăţirea şi rostuirea paramentului precum şi restaurarea şi conservarea picturilor în frescă sau a componentelor artistice din piatră.
Oportunitatea demarării noului proiect a ţinut seama de faptul că, de la ultima restaurare, nu au mai fost executate nici un fel de reparaţii curente, în bună parte monumentul prezentându-se într-o stare deplorabilă.
Ridicat in secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, din epoca medievale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cursul valutar rezultat din...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...
Un anunț venit din partea...
De-a lungul timpului, spațiul a...
De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...
Piața cuprului se teme de Donald Trump.
Cu alte cuvinte, încă puțin și...
Numit de Donald Trump în...
Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...
Începând cu 20 ianuarie 2025,...
Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...
Odată intrați în 2025, mulți...
Europa își propune să-și reducă...
După ani de amânări și...
CES 2025 aduce în prim-plan...
Compania Kratos a obținut...
Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.