Bancnotele sunt din ce în ce mai dificil de falsificat, dar escrocii se adaptează în permanență. Noi tehnologii au apărut pentru „clonarea” banilor.
Cea mai eficientă și simplă metodă pentru a afla dacă banii sunt falși este utilizarea aplicației create de Banca Națională, „Leul Românesc”.
Aplicația este gratuită, disponibilă pentru sistemele Android și iOS. Astfel, utilizatorii pot afla în doar câteva secunde informații despre bancnote, elementele lor de siguranță și cele de design.
De asemenea, aplicația oferă posibilitatea utilizatorilor de a observa cum trebuie să arate o bancnotă luminată din spate, respectiv cu o lampă ultravioletă. În plus, serviciul digital oferă informații despre monedele aflate în circulație, în prezent; o opțiune care face senzație printre internauți este posibilitatea utilizatorilor de a-și personaliza banconetele cu propriul chip.
Aplicația celor de la BNR este recomandată în special persoanelor care lucrează cu bani numerar, precum casierii din magazine, dar și turiștilor, nefamiliarizați cu moneda românească.
Ce spune Poliția
Dacă nu ai aplicația instalată, polițiștii recomandă să compari bancnota suspectă cu una din portofel. Calitatea face diferența. De asemenea, urmărește cu atenție fereastra transparentă.
În cazul bancnotelor false, aceasta este decupată manual și se vede cum a fost aplicată. Apoi, fii atent la filigran, la firul de siguranță ți la elementul de suprapunere. Mai mult, trebuie să ai în vedre că bancnotele false tind să se decoloreze mai ușor și vei observa culoarea mai pală decât cea de pe o bancnotă autentică.
Potrivit specialiștilor, bancnotele false sunt mai mici cu aproximativ 3mm.
Bancnotele autentice de 50, 100, 200 si 500 de lei au pe față, în stânga jos elemente care sunt imprimate cu o cerneală specială, ce-și schimbă culoarea din auriu în verde, în funcție de unghiul din care este privită.
În România, banii oficiali se realizează la Monetăria Statului și Imprimeria Băncii Naționale. Prima se ocupă cu baterea monedei, iar cea de-a doua cu emiterea bancnotelor. Cantitatea de bani produsă este confidențială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...