Cum se calculează pensiile după noua lege. Ce se schimbă

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Casa de pensii
Casa de pensii
Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial luni, își propune să remedieze discrepanțele dintre beneficiarii sistemului public de pensii pentru a restabili încrederea în acest sistem. Se subliniază că prioritatea sistemului de pensii este să asigure un nivel decent de trai pentru pensionari, păstrând în același timp sustenabilitatea financiară.

În linii generale, legea va deveni efectivă la 1 septembrie 2024. Cu toate acestea, anumite prevederi vor fi aplicabile începând cu 1 ianuarie 2024: opțiunea de a continua activitatea după vârsta standard de pensionare până la 70 de ani va fi disponibilă începând de la 1 ianuarie, majorarea punctului de pensie va avea loc de la începutul anului, iar termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii (45 de zile) se va aplica tot începând de atunci.

Noua lege reglementează modalitățile de acordare a pensiilor pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș.

Aceasta stabilește că vârsta standard pentru pensionare este de 65 de ani, iar stagiul minim de contribuție este de 15 ani pentru bărbați și femei. De asemenea, stagiul complet de contribuție este de 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

De asemenea, legea modifică modul de calcul al pensiilor. Mai exact, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea acestui punct de referință reprezintă raportul dintre valoarea actuală a punctului de pensie și media stagiilor de cotizare conform legislației anterioare, care era de 25.

Legea recentă prevede și majorarea în 2024 a punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

În continuare, în următorii ani, valoarea punctului de referință va crește anual conform ratei medii anuale a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

De asemenea, toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli, iar pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

De asemenea, pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:

- 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani

- 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani

- 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Femeile care au atins stagiul complet de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade variind între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii. Astfel, cea mai mică reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplica femeilor care au crescut un singur copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, pentru femeile care au născut și crescut cel puțin șapte copii.

În ceea ce privește pensia anticipată, cei care au acumulat cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributivă vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel