Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Așadar, plata orelor lucrare în cele două situații se face în condiții diferite. Iată ce trebuie știut despre munca prestată în zi de sărbătoare legală și muncă suplimentară.
Conform art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
Art. 112 alin. (1) din Codul muncii prevede că pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămâna. Conform acestor dispoziții legale, muncă prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămânal de 40 de ore pe săptămâna este considerată muncă suplimentară.
Angajatorul are obligația să țînă evidență timpului de lucru, conform art. 119 din Codul muncii.
Compensarea muncii suplimentare
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, muncă suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
La art. 123 alin. (1) se mai spune că în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, muncă suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Potrivit alin. (2) al aceluiași articol, sporul pentru muncă suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1), se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Astfel, salariatului trebuie să i se compenseze cu timp liber corespunzător orele suplimentare în următoarele 90 de zile, iar dacă acest lucru nu este posibil, munca suplimentară se compensează cu un spor de cel puțîn 75% din salariu de baza.
Compensarea muncii în zile de sărbătoare legală
Dacă salariatul a lucrat într-o zi de sărbătoare legală în cursul săptămânii de lucru de 5 zile (de luni până vineri) și nu va beneficia de ziua liberă în următoarele 30 de zile, are următoarele drepturi:
- salariul pentru ziua de muncă;
- spor 100% pentru muncă în zi de sărbătoare.
Așadar, munca suplimentară se compensează în primă instanță cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile, ceea ce înseamnă că se acordă o zi liberă pentru fiecare 8 ore lucrate suplimentar. Numai în cazul în care nu se acordă timpul liber corespunzător se plătește un spor la salariu de minimum 75%.
În ceea ce privește munca prestată în zi de sărbătoare legală, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru așa cum este se orevede la art. 142 alin. (2) din Codul muncii.
În cazul în care nu se acordă zi liberă în ziua de sărbătoare legală întrucât activitatea nu a putut fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariatului trebuie să i se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (ore libere plătite). În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, salariatul beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiază pentru muncă în zilele de sărbătoare legală dacă nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (ore libere plătite), de un spor la salariu, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Mai trebuie precizat că dacă munca este prestată în afara programului normal de lucru este atât muncă suplimentară cât și muncă în zi de repaus săptămânal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...