Cum se poziționează industria SW&IT din România față de celelalte țări din regiune

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
România are a treia cea mai mare bază de specialiști TIC din ECE după Polonia și Cehia
România are a treia cea mai mare bază de specialiști TIC din ECE după Polonia și Cehia
Industria de software și servicii IT din România a crescut de circa 1,2 ori mai mult față de media ECE în perioada 2014-2019.

În perioada 2014-2019, industria de SW&IT din România s-a aflat pe un trend puternic ascendent, în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE) doar Bulgaria având o rată de creștere similară – Per total, ritmul de creștere al industriei este peste cel al economiei locale.

În România, industria de SW&IT angajează de circa 1,1 ori mai multe persoane față de media ECE, raportat la numărul total de angajaț.

Circa 1 din 55 de angajați din România lucrează în industria de SW&IT, peste media ECE de numai 1 din 62 de angajați – În plus, România a avut în perioada 2014 - 2019 și una dintre cele mai accelerate rate de creștere a efectivului de salariați din industria de SW&IT (cca. 11%), doar Polonia și Bulgaria având o dinamică ușor mai ridicată (+12%)

În valori absolute, România are a treia cea mai mare bază de specialiști TIC din ECE după Polonia și Cehia (circa 203 mii de specialiști), dar raportat la populația ocupată se situează pe ultima poziție în regiune.

Competitivitatea industriei naționale de SW&IT rezidă, în principal, din poziționarea favorabilă față de majoritatea țărilor din ECE în ceea ce privește accesul la capital uman.

România are o bază solidă de specialiști TIC (cu potențial semnificativ de extindere) și un cost relativ redus cu forța de muncă.

Per ansamblu, povara fiscală specifică industriei de SW&IT în România este moderată spre redusă,  reprezentând o sursă importantă de avantaj competitiv, care susține creșteri peste media ECE.

Totuși, concurența fiscală din regiune tinde să se intensifice, mai multe țări (de ex., Polonia, Moldova, Ucraina) utilizând pârghii fiscale (de ex., deduceri suplimentare, cote reduse de impozitare, zone economice speciale) pentru a stimula dezvoltarea industriei de software și servicii IT.

România are cea mai mică densitate a întreprinderilor din industria de software și servicii IT în cadrul ECE.

Ecosistemul românesc de companii din industria de SW&IT prezintă loc de creștere, având un ritm mai lent de dezvoltare față de alte țări din regiune – Polonia, Estonia și Croația înregistrează cele mai mari creșteri a numărului de firme de SW&IT.

România prezintă o performanță destul de scăzută în materie de inovație, având cea mai mică pondere a cheltuielilor de cercetaredezvoltare în PIB din UE.

Față de țările axate pe inovare (Estonia, Cehia, Slovenia), România are un decalaj semnificativ de recuperat (și, implicit, loc de dezvoltare) în ceea ce privește pregătirea.

economiei pentru transformarea digitală și capacitatea de inovare – condiții esențiale pentru atingerea unui nou stadiu de dezvoltare a industriei de SW&IT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel