Cum se va schimba indemnizația socială. Declarațiile unui oficial din Parlamentul României
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Se va acorda a 13-a indemnizație
Se va acorda a 13-a indemnizație
Detaliile despre felul în care se vor suplimenta aceste venituri, criteriile care trebuie îndeplinite și cum se vor calcula acestea ulterior au fost menționate de către deputatul PNL, Vetuța Stănescu, într-o declarație din Parlament.

"Noua lege a pensiilor din sistemul public va veni să elimine inechitățile din sistem acumulate de-a lungul timpului. Aceasta se va baza pe patru principii, patru piloni de bază, anume: contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate. Prin această nouă lege garantăm faptul că nicio pensie nu va scădea din cele aproximativ 5 milioane plătite din sistemul public. Mai mult, estimările sunt că, în urma recalculărilor, aproximativ 3 milioane de pensii vor crește. De asemenea, corectăm problemele și sporuri care acum nu sunt în baza de calcul a pensiei - exemplu: acord global, al treisprezecelea salariu etc. vor fi luate în calcul.

Deputatul a mai spus că aceste suplimentări nu se vor opri aici, va fi luată în vedere și experiența de muncă pentru acordarea unor bonusuri.

”Se vor acorda puncte suplimentare pentru vechimea în activitate, bonusuri pentru cei care muncesc și contribuie mai mult: calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit CAS - contribuția de asigurări sociale - cât și vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României. La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 ani - este o măsură stimulativă pentru cei care doresc să rămână în câmpul muncii și încurajează prelungirea vieții active. Se va aplica mecanismul indexării: majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie, în baza unor indicatori definitivi, predictibili, comunicați de INS. Mecanismul trebuie să cuprindă obligatoriu rata anuală a inflației la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigul salarial mediu brut realizat pe economie, după modelul elvețian”, a mai spus deputatul PNL.

 

Beneficii pentru mamele tinere

 

”Foarte important, se vor acorda beneficii pentru mame: femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu maximum 3 ani și 6 luni. Reducerea se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 14 ani.

Indemnizația socială minimă se va acorda în continuare, fiind o măsură liberală, inițiată de guvernul liberal în anul 2009. La momentul acesta, indemnizația socială minimă are valoarea de 1.125 lei, dar va fi indexată anual cu același mecanism de indexare a pensiilor publice. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile importante pe care noua lege a pensiilor din sistemul public le va introduce", a mai transmis deputatul PNL Vetuţa Stănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...


pixel