"Noua lege a pensiilor din sistemul public va veni să elimine inechitățile din sistem acumulate de-a lungul timpului. Aceasta se va baza pe patru principii, patru piloni de bază, anume: contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate. Prin această nouă lege garantăm faptul că nicio pensie nu va scădea din cele aproximativ 5 milioane plătite din sistemul public. Mai mult, estimările sunt că, în urma recalculărilor, aproximativ 3 milioane de pensii vor crește. De asemenea, corectăm problemele și sporuri care acum nu sunt în baza de calcul a pensiei - exemplu: acord global, al treisprezecelea salariu etc. vor fi luate în calcul.
Deputatul a mai spus că aceste suplimentări nu se vor opri aici, va fi luată în vedere și experiența de muncă pentru acordarea unor bonusuri.
”Se vor acorda puncte suplimentare pentru vechimea în activitate, bonusuri pentru cei care muncesc și contribuie mai mult: calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit CAS - contribuția de asigurări sociale - cât și vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României. La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 ani - este o măsură stimulativă pentru cei care doresc să rămână în câmpul muncii și încurajează prelungirea vieții active. Se va aplica mecanismul indexării: majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie, în baza unor indicatori definitivi, predictibili, comunicați de INS. Mecanismul trebuie să cuprindă obligatoriu rata anuală a inflației la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigul salarial mediu brut realizat pe economie, după modelul elvețian”, a mai spus deputatul PNL.
”Foarte important, se vor acorda beneficii pentru mame: femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu maximum 3 ani și 6 luni. Reducerea se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 14 ani.
Indemnizația socială minimă se va acorda în continuare, fiind o măsură liberală, inițiată de guvernul liberal în anul 2009. La momentul acesta, indemnizația socială minimă are valoarea de 1.125 lei, dar va fi indexată anual cu același mecanism de indexare a pensiilor publice. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile importante pe care noua lege a pensiilor din sistemul public le va introduce", a mai transmis deputatul PNL Vetuţa Stănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...