Cum și cât rezistă Covid-19 în aer și pe diverse materiale

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu arată că noul coronavirus poate rezista timp de câteva ore, chiar câteva zile, în aer și pe diverse suprafețe fără să fi fost în contact cu un bolnav, dar totuși astfel de lucuru întâmplându-se extrem de rar.

O echipă de cercetători americani au stabilit timpii de supraviețuire a Covid-19 pe diverse materiale. Utilizând un nebulizator, adică un dispozitiv care intraformă lichidul în particule fine, au împrăștiat particule cu coronavirus pe patru materiale diferite imitând tusea unei persoane bolnave, scrie Science & Vie.

”Am dorit să știm dacă transmisibilitatea deosebit de ridicată a noului coronavirus s-a datorat rezistenței mai mari la a virusului pe diverse materiale”, explică Amandine Gamble, unul dintre autorii studiului. Iar răspunsul este nu. Studiul a arătat că virusul Covid-19 și cel al SARS rezistă într-un mod similar pe diferite suprafețe.

Nu este suficient pentru a explica contagiozitatea exagerată a noului coronavirus. "Cea mai probabilă ipoteză este acum că poate fi transmisă de către persoanele asimptomatice", a adăugat cercetătorul.

Mai rezistent pe plastic

Studiul concluzionează că virusul poate supraviețui până la 3 zile pe plastic, 2 zile pe oțel inoxidabil, 24 ore pe carton și 4 ore pe cupru. De asemenea, virusul ar putea rămâne în aer până la 3 ore după ce a fost proiectat de un pacient.

Aceste cifre ar trebui tratate cu precauție, deoarece aceste rezultate depind foarte mult de cantitatea pulverizată.

Deocamdată, „nu știm ce doză de aerosoli este generată de persoanele infectate”, a mai spus Gamble. Prin urmare, este imposibil să se calculeze cu exactitate cât timp persistă de fapt virusul pe suprafețe.

Contaminarea prin obiecte nu este dovedită

Dacă aceste cifre par alarmante, nu este încă dovedit faptul că transmiterea bolii poate fi făcută prin obiecte, deoarece „este dificil să știm modul în care a fost contaminată o persoană bolnavă” afirmă Amandine Gamble. Ea a adăugat că transmiterea bolii prin intermediul obiectelor ar reprezenta „o parte foarte mică din infectări”. De fapt, contactul dintre indivizi a priori generează majoritatea transmisiilor de coronavirus.

În realitate, ceea ce este important este încărcătura virală - doza de virus prezentă într-un anumit loc. „Doza de virus la care este expusă o persoană joacă un rol important în probabilitatea de a fi infectată, dar și gravitatea infecției”, explică Amandine Gamble. Cazurile severe ale bolii ar fi cele care au fost expuse la mari cantități de virus.

„Prin urmare, trebuie să fim atenți să nu generăm prea multe picături atunci când tusim, de exemplu, și să evităm contaminarea suprafețelor din jur sau să fim contaminați de acestea”, adaugă cercetătorul. Pentru aceasta, purtarea unei măști (pe nas și pe gură) și mănuși este foarte utilă în anumite circumstanțe. Dar nu uitați că aerisirea caselor și dezinfectarea suprafețelor potențial contaminate sunt mici gesturi utile și accesibile tuturor!”, a conchis Amandine Gamble.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

e-Factura
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia
Vodca Stolichnaya

Vodca Stolichnaya, victima colaterală a lui Putin

Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...

Tramvai / Foto: Freepik

Transportul public în Belgrad devine gratuit

Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...

Bursa / Foto: Freepik
Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Arbore de cacao / Foto: Alliance of Bioversity International and CIAT / Flickr

Criza globală la cacao: prețurile s-au triplat în 2024

Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...

Scuterul care avea montat pe el sxplozibilul / Foto: Captură video
Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu
Parlament
Foto: Pexels.com

Lovitură în Marea Britanie pentru fraţii Tate

Poliția britanică poate confisca aproape 2,7 milioane de...

foto ilustrativ: pexels.com

pixel