Şedinţă de Guvern, 16 aprilie. Deciziile zilei la Palatul Victoria
Proiectele de acte normative...
Întrebat ce-i va aștepta pe români în 2025, Florin Cîțu s-a declarat surprins de o recentă declarație a președintelui care, pe de o parte ne spune că anul viitor vom avea un Guvern care va lua măsurile necesare să corectăm, iar pe de altă parte că actualul Guvern știe ce să facă, dar nu poate să facă, pentru că este an electoral. Nu pot să fiu de acord cu așa ceva”, a subliniat fostul premier.
Dacă știi, fă acum!
Românii, a continuat el, ”nu pot aștepta un an de zile să iei măsuri. Dacă știi ce măsuri trebuie luate, ia-le acum”, a apreciat Florin Cîțu, amintind că reforma administrativă, care ar trebui să aducă oameni care să lucreze pentru români, este în PNRR.
Ce înseamnă reformă
În opinia lui Cîțu, ”trebuie să ai o viziune a statului pentru următorii 5-10 ani. Asta înseamnă reformă. Reformă nu înseamnă că astăzi am trecut o lege prin Parlament și de mâine, gata. Nu! Se decide: mergem în direcția aceasta. Și cinci ani, în 10 ani suntem aici. Și reforma pensiilor. De aceea sunt surprins că cei de la Comisie au închis ochii și, din păcate, criza prin care va trece România este și din cauza faptului că cei de la Comisie au devenit politicieni în 2023 și au închis ochii la aceste derapaje.
Va dubla deficitul
O reformă a pensiilor nu se face: gata, am făcut aici, cresc pensiile, recalculăm în toamnă și asta e. Nu! Înseamnă ca în 10 ani de zile să vedem dacă putem să depășim momentul când cei născuți după 1968 vor ieși la pensie și putem să plătim de la buget acești bani. Astăzi, despre reforma pensiilor, așa cum este ea aprobată, toată lumea spune, așa senină, că va dubla deficitul de pensii sau banii care trebuie puși de la buget la bugetul de pensii vor fi de două ori mai mulți. O reformă ar trebui să reducă. Să vedem cum facem cu vârsta de pensionare, cum să aducem oameni mai mulți... Nu știu, soluțiile trebuie să fie acolo”, a spus Cîțu.
Le-aș face după principiile din PNRR
El a precizat, totodată, că Legea trebuia ”trecută anul acesta, dar cu acele principii. Eu asta spun. Nu, sunt jaloane care erau din 2022 de făcut”, a menționat fostul premier. ”Reforma pensiilor așa cum a trecut ea acum ne aduce, și nu o spun eu, ci o spune Consiliul Fiscal, în plus un punct procentual de cheltuieli în următorii doi ani. Pe an, ne aduce un punct procentual din PIB, asta înseamnă undeva la 15-17 miliarde, cam așa. În fiecare an în plus la cheltuieli. A fost o reformă făcută prost. Hai să vedem cum o sa fie și reforma salarizării. Eu aș lua din nou cele două reforme și le-aș face exact cum erau principiile din PNRR”, a subliniat fostul premier al României.
Află mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul prelungește cu cinci...
Salariul mediu net a crescut la...
Guvernul urmează să adopte o...
Profesorul Mircea Coșea a...
ANAF avertizează populația în...
Programul Start-Up Nation...
Bula de optimism de la...
Marți, Bursa de Valori...
Evoluţie mixtă a leului în...
La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...
Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...
În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...
Fondul Monetar Internaţional...
UE analizează opţiunile legale...
Producția industrială din...
84.000 de carduri educaționale...
Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...