Noile reguli pentru Crăciun și Revelion. Ce localuri rămân închise
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Noile reguli sunt mai relaxate
Noile reguli sunt mai relaxate
Guvernul a adoptat un nou HG privitor la prelungirea stării de aletă până pe data de 7 ianuarie 2022 cât și a regulilor care se vor aplica în această perioadă.

De reținut și de interes, mai ales în această perioadă, este faptul că de Crăciun și Revelion, restaurantele și cafenelele pot fi deschise toată noaptea (între 24 și 25 decembrie, respectiv între 31 decembrie și 1 ianuarie), însă doar pentru persoanele vaccinate complet, testate sau trecute prin boală.

La evenimentele în aer liber care vor fi organizate în noaptea de Revelion va putea participa oricine, indiferent dacă sunt persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală ori nu, cu condiția ca toți participanții să poarte mască de protecție.

De reținut este și faptul că barurile, cluburile și discotecile rămân închise inclusiv în timpul sărbătorilor de iarnă dar magazinele nealimentare cu o suprafață mai mică de 200 de metri pătrați vor rămâne deschise 

Lista restricțiilor pentru Crăciun și Revelion

Restaurantele și cafenelele (inclusiv cele situate în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau al altor unități de cazare) vor putea funcționa, doar pentru persoanele vaccinate complet, testate sau trecute prin boală, atât la interior cât și la terasă, doar dacă folosesc până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și numai în intervalul orar 05:00 – 22:00. Va exista o excepție și anume că: în perioada 24 – 25 decembrie 2021 și în perioada 31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022 nu vor exista restricții de program pentru restaurante, cafenele și terase, deci acestea vor putea fi deschise chiar și toată noaptea, cu condiția să nu depășească 50% din capacitatea maximă a spațiului, iar toți cei prezenți să fie vaccinați complet, trecuți prin boală sau testați;

Hotelurile și pensiunile vor putea avea doar clienți vaccinați complet, testați sau trecuți prin boală, care prezintă o dovadă în acest sens.

Barurile, cluburile și discotecile rămân închise în perioada sărbătorilor de iarnă.

Cinematografele, instituțiile de spectacole și concerte își vor putea desfășura activitatea, în spații închise sau deschise, doar pentru persoane vaccinate complet, testate sau trecute prin boală, în intervalul 05:00 – 22:00, cu participarea publicului în proporție de până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție;

Spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte evenimente culturale vor putea fi organizate în aer liber, doar pentru persoane vaccinate complet, testate sau trecute prin boală, în intervalul 05:00 – 22:00, cu folosirea a până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 4 metri între fiecare persoană și cu purtarea măștii de protecție; Totuși, va exista o excepție: în perioada 31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022, adică de Revelion, evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an vor putea fi organizate și desfășurate în aer liber fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanți sau la îndeplinirea anumitor condiții de către aceștia, deci la acestea va putea participa oricine, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecție sanitară ce vizează portul măștii de protecție și a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic.

Accesul în centrele și parcurile comerciale rămâne, în continuare, permis numai pentru persoanele vaccinate complet, testate sau vindecate, iar operatorii economici care își desfășoară activitatea în aceste centre trebuie să se încadreze în intervalul orar 05:00 – 22:00.

Magazinele nealimentare cu o suprafață mai mică de 200 de metri pătrați vor rămâne deschise publicului larg, fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, cu condiția de a se asigura 4 metri pentru fiecare persoană din magazin și a se afișa, la intrare, numărul maxim de persoane care se pot afla în același timp în incintă.

Starea de alertă se prelungește în România. Declarația premierului

Raed Arafat anunță relaxarea restricțiilor de Crăciun și Revelion

Revelionul în România versus în Europa. PREȚURI COLOSALE

Sălile de sport pot funcționa, doar pentru persoane vaccinate cu schema completă, testate sau trecute prin boală, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă se asigură câte 4 metri pentru fiecare persoană din locație.

Piscinele interioare pot funcționa, doar pentru persoanele vaccinate cu schema completă, testate sau trecute prin boală, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Sălile de jocuri pot funcționa, în intervalul 05:00 – 22:00, doar pentru persoane vaccinate cu schema completă, testate sau trecute prin boală, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Aceeași regulă se aplică și locurilor de joacă pentru copii, fie că sunt situate în spații închise ori în aer liber.

Târgurile, bâlciurile și talciocurile se pot organiza, doar pentru persoane vaccinate complet, testate sau trecute prin boală, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Competițiile sportive se pot putea organiza, doar pentru persoane vaccinate complet, testate sau trecute prin boală, în spații închise sau deschise, în intervalul 05:00 – 22:00, cu folosirea a până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori și cu purtarea măștii de protecție.

Desfășurarea de cursuri teoretice sau de formare profesională care presupun activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, se va putea face, în spații închise sau deschise, în intervalul 05:00 – 22:00, cu folosirea a până la 50% din capacitatea maximă a spațiului (dar fără a depăși 150 de persoane), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică. De asemenea, doar persoanele vaccinate complet, testate sau trecute prin boală vor putea participa la astfel de tipuri de activități.

Totodată, se menține obligativitatea organizării, de către firme, a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar, acolo unde specificul activității nu permite, programul de lucru trebuie să fie organizat și să se desfășoare în schimburi, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară.

Verificarea condițiilor privind vaccinarea completă, testarea sau trecerea prin boală se va face în continuare prin scanarea, de către operatorii economici responsabili, a codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, folosind secțiunea "Verificare reguli interne" din aplicația mobilă Check DCC, pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat sau documentele pe suport hârtie sau în format electronic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel