Cum vor influența roboții viitorul companiilor din întreaga lume

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Cum vor influența roboții viitorul companiilor din întreaga lume
Cum vor influența roboții viitorul companiilor din întreaga lume
Pe măsura avansului tehnologic, roboții umanoizi și cei industriali își vor lăsa din ce în ce mai mult amprenta asupra companiilor mici și mari. Inveitabil, acest fapt va influența și piața muncii din toate părțile lumii.

Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, cele mai predispuse companii care vor adopta robotica sunt, așa cum este de așteptat, cele din sectorul electronic, al utilităților energetice și cel al bunurilor de consum. Nu se poate nega faptul că automatizarea va elimina anumite locuri de muncă în următorii ani, scrie CNBC.

Totuși, pe măsură ce companiile adoptă roboți în diferitele domenii, lucrătorii au tot mai multe oportunități de a se alătura celor care contribuie la construirea și implementarea tehnologiei.

Atât roboții umanoizi, cât și cei industriali vor reduce numărul locurilor de muncă în anii următori, deoarece multe companii spun că se așteaptă la o creștere, la o deplasare a lucrătorilor sau la un efect neutru din cauza tehnologiei, potrivit previziunilor din Raportul privind viitorul locurilor de muncă pentru 2023 al Forumului Economic Mondial.

 

Cum se schimbă munca pe măsura avansului tehnologic

 

Studiul WEF a relevat că 60% dintre companiile care activează în producția de bunuri de consum și în industria petrolului și a gazelor prevăd că se vor pierde locuri de muncă din cauza automatizării. Pe de altă parte, 60% dintre companiile care activează în domeniul serviciilor informatice și tehnologice se așteaptă ca în următorii cinci ani să fie create locuri de muncă de pe urma roboților.

Utilizarea automatizării în cadrul companiilor mari și mici are două avantaje, susține A3 – Association for Advancing Automation. Aceasta reduce provocările pentru lucrători prin eliminarea sarcinilor monotone sau periculoase din rolurile lor de zi cu zi și menține competitivitatea companiilor în procesul de producție. De asemenea, acest fenomen poate contribui la rezolvarea deficitului actual de forță de muncă.

"Din punctul de vedere al lucrătorului, este un alt instrument - un instrument care te ajută să devii mai eficient în munca pe care o faci în prezent, pentru a te face mai eligibil pentru a obține locurile de muncă din viitor, care sunt adesea locuri de muncă mai bune, mai sigure și mai bine plătite", a declarat Jeff Burnstein, președintele grupului cunoscut sub numele de A3, care are 1.200 de companii membre în întreaga lume.

Companiile trebuie să găsească un echilibru între utilizarea automatizării pentru a ușura viața angajaților fără a-i înlocui în totalitate. Sindicatele și apărătorii drepturilor muncii au combătut deseori adoptarea roboticii, îngrijorându-se că aceasta ar putea înlocui în întregime unele funcții umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel