Cum vor partidele politice să relanseze economia fragilă a Germaniei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Parlamentul Germaniei / FOTO: Wikipedia
Parlamentul Germaniei / FOTO: Wikipedia
La numai o zi după ce Guvernul cancelarului Olaf Scholz a primit un vot de neîncredere în parlament, principalele partide politice germane își vor prezenta programele electorale. Alegerile anticipate au fost programate pentru 23 februarie.

Coaliția tripartită s-a destrămat pentru că nu a existat un consens în privința modului în care trebuie relansată economia Germaniei, cea mai mare din Europa. O preocupare devenită acum principala temă pe agenda electoratului german, într-o țară care, de la statutul de motor economic european, a ajuns să performeze sub media zonei euro.

Iar în condițiile în care prognozele indică o contracție economică în 2024, pentru al doilea an consecutiv, iată care sunt propunerile economice ale principalelor partide germane și pozițiile lor legate de controversata reformă a limitei de îndatorare.

SPD: Investiții private și fonduri speciale 

Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Olaf Scholz, susține un plan de modernizare a infrastructurii prin crearea unui fond special extrabugetar de 100 de miliarde de euro.

Printre măsurile propuse se numără introducerea unei prime „Made in Germany” pentru a stimula investițiile private. Planul include, de asemenea, o deducere fiscală de 10% pentru investițiile în echipamente realizate de companii.

Pentru a impulsiona vânzările de mașini electrice produse în Germania, SPD propune deduceri fiscale temporare pentru cumpărători. Scholz susține o „reformă moderată” a limitei de îndatorare, care în prezent plafonează împrumuturile statului la 0,35% din PIB, dar nu a detaliat modul în care această reformă ar fi implementată.

CDU/CSU: Reduceri fiscale pentru companii și cetățeni

Opoziția conservatoare, formată din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU), propune reduceri semnificative de taxe pentru companii și populație. Măsurile includ scăderea impozitului pe venit și a celui pentru companii, precum și reducerea tarifelor la electricitate.

Liderul conservator Friedrich Merz, favorit în sondaje pentru funcția de cancelar, a declarat că este deschis unei reforme moderate a limitei de îndatorare, deși programul partidului reafirmă angajamentul față de menținerea acestei restricții.

Criticii conservatorilor susțin că lipsa detaliilor privind finanțarea acestor măsuri reprezintă o problemă majoră.

Verzii: Creșterea salariului minim 

Partidul Verzilor, al cărui candidat la funcția de cancelar este actualul ministru al Economiei, Robert Habeck, susține o reformă a limitei de îndatorare pentru a permite creșterea cheltuielilor publice.

Programul Verzilor include crearea unui „fond cetățenesc”, alimentat din investiții guvernamentale și împrumuturi, destinat să sprijine sistemul public de pensii. Acest fond va ține cont de criterii de sustenabilitate și de obiectivele climatice stabilite prin Acordul de la Paris.

Pentru a sprijini veniturile mici și medii, Verzii propun deduceri fiscale pentru achiziția de mașini electrice și creșterea salariului minim la 15 euro pe oră până în 2025, față de nivelul actual de 12,41 euro.

FDP: Reduceri de taxe, disciplină fiscală 

Partidul Liberal Democrat (FDP), condus de fostul ministru de Finanțe Christian Lindner, este cel mai mare susținător al limitei stricte a îndatorării. Opoziția FDP față de suspendarea acestei limite a fost unul dintre motivele destrămării coaliției conduse de Scholz.

Deși programul oficial al FDP nu a fost încă prezentat, un document recent al partidului sugerează reduceri fiscale și eliminarea imediată a „suprataxei de solidaritate” – o taxă suplimentară introdusă după reunificarea Germaniei.

Liberalii solicită, de asemenea, stoparea noilor reglementări economice și critică obiectivele climatice ambițioase, considerând că acestea împovărează companiile.

AfD: Izolaționism economic și renunțare la euro

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), situat pe locul doi în sondaje, militează pentru o ieșire a Germaniei din Uniunea Europeană (Dexit), printr-un referendum similar celui din Marea Britanie. AfD propune abandonarea monedei euro și revenirea la marca germană.

Programul partidului include angajamente pentru limitarea datoriei publice, reducerea cheltuielilor pentru protecția mediului și contribuțiilor internaționale.

Celelalte partide principale au refuzat să includă AfD în negocierile pentru o viitoare coaliție guvernamentală, din cauza pozițiilor extremiste ale partidului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București

pixel