Cum vrea Suedia să depoziteze combustibil nuclear uzat timp de 100.000 de ani

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Deșeuri radioactive / FOTO: Wikipedia
Deșeuri radioactive / FOTO: Wikipedia
Este al doilea proiect de acest gen lansat la nivel mondial. Primul a fost angajat tot de o țară europeană. 

Suedia a demarat miercuri construcția unei facilități de stocare permanentă a combustibilului nuclear uzat, care promite să devină una dintre cele mai sigure soluții la una dintre cele mai mari provocări ale industriei nucleare: depozitarea deșeurilor radioactive. Primul proiect aparține Finlandei.

O problemă care "bântuie" industria nucleară

Problema depozitării deșeurilor radioactive a fost un punct sensibil pentru industria nucleară încă din anii 1950, când au început să funcționeze primele reactoare comerciale. La nivel global, există aproximativ 300.000 de tone de combustibil nuclear uzat, conform estimărilor Asociației Nucleare Mondiale, iar majoritatea acestuia este stocat temporar în bazine de răcire situate lângă reactoarele care l-au produs.

Etapă esențială pentru Suedia

Romina Pourmokhtari, ministrul Mediului din Suedia, a subliniat importanța acestui pas pentru țară și pentru eforturile globale de reducere a emisiilor de carbon. „Este greu de exagerat importanța, pentru Suedia și pentru tranziția climatică, a faptului că a demarat construcția unei facilități de stocare permanentă. S-a spus că nu va funcționa, dar funcționează”, a declarat aceasta.

Detalii tehnice ale proiectului Forsmark

Facilitatea de la Forsmark, situată la aproximativ 150 de kilometri nord de Stockholm, va consta în 60 de kilometri de tuneluri săpate la o adâncime de 500 de metri într-un strat de rocă vechi de 1,9 miliarde de ani. Aceasta va deveni destinația finală pentru 12.000 de tone de combustibil nuclear uzat, care va fi încapsulat în capsule de cupru cu o lungime de cinci metri și îngropat în lut pentru izolare suplimentară.

Construcția este estimată să coste 12 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 1,08 miliarde de dolari), costuri care vor fi suportate integral de industria nucleară.

Calendarul proiectului

Prima livrare de combustibil nuclear uzat este așteptată la sfârșitul anilor 2030. Finalizarea completă a facilității, inclusiv închiderea tunelurilor, este prevăzută pentru anul 2080. Depozitul va putea stoca tot combustibilul nuclear uzat generat de actualele centrale din Suedia, însă nu va putea găzdui și deșeurile provenite de la viitoarele reactoare.

Viitorul energiei nucleare în Suedia

În contextul tranziției energetice și al renunțării la combustibilii fosili, Suedia intenționează să construiască 10 noi reactoare nucleare până în 2045. Acestea vor contribui la acoperirea cererii de energie curată, dar vor ridica și noi provocări privind gestionarea combustibilului nuclear uzat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Nicușor Dan, validare la CCR / Foto: George Calin / Inquam Photos
Bursa de Valori București
Universitatea Harvard
Aramco
Camera Reprezentanților
PNRR, în impas
Permise auto
PNRR
Banca Naționala a României
Marcel Boloș
Controale masive ale ANAF. Cine este vizat
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Factură energie electrică
Freepik.com
Rabla. Foto: Pexels.com
Bursa de la București

CCR a validat mandatul de preşedinte al lui Nicuşor Dan

Curtea Constituţională a României a validat rezultatul...

Hală industrială
Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
România cere prelungirea PNRR
Banca JPMorgan
Congresmanul Joe Wilson

pixel