Cumul pensie și salariu. Contract de muncă pentru pensionarul la limită de vârstă. Cum se procedează

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cumulul pensiei cu salariul
Cumulul pensiei cu salariul
Pentru ca un angajat să poată cumula pensia cu salariul, contractul de muncă al acestuia va înceta de drept. 

Însă, dacă acesta cerut continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și angajatorul a fost de acord, salariatul nu va putea cumula pensia cu salariul. Acest lucru este prevăzut în Decizia nr. 387/2018 care prevede că dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuării activității.

În cazul în care un salariat îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, contractul individual de muncă încetează automat conform articolului 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii.

Conform articolului 56 alin. (4) din Codul Muncii, salariatul poate rămâne în aceeași poziție timp de maximum 3 ani după îndeplinirea condițiilor standard de pensionare și cu acordul angajatorului, cu posibilitatea de prelungire anuală a contractului individual de muncă, dacă salariatul depune o cerere cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condițiilor de pensionare.

Prin urmare, contractul de muncă încetează automat atunci când salariatul îndeplinește condițiile de pensionare, dacă acesta nu solicită continuarea contractului.

În cazul pensionării la vârsta standard, contractul individual de muncă încetează automat, fără a depinde de dorința salariatului sau angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensionare, în ziua în care salariatul îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, cu excepția cazului în care solicită în mod expres menținerea raportului de muncă.

După această dată, contractul individual de muncă inițial încetează și salariatul poate continua să lucreze numai în baza unui nou contract individual de muncă încheiat cu angajatorul, fie pe termen determinat, fie pe termen nedeterminat. Obligația încheierii unui contract pe termen determinat nu există decât dacă salariatul dorește să continue în baza aceluiași contract. Articolul 83 din Codul Muncii oferă părților posibilitatea încheierii unui contract pe termen determinat, dar nu o obligație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

SUA versus UE
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Freepik.com
Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com
Tractoare / Foto: Freepik
Vladimir Putin
Bursa. Foto: pexels.com
Fermieri / Foto: Freepik
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Femeie în fața unui calculator / Foto: Freepik
Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Guvern sediu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel