Curs BNR. Leul începe săptămâna cu pierderi față de principalele valute

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Casă de schimb valutar
Casă de schimb valutar
Banca Națională a României a publicat luni, 7 iulie 2025, cursurile valutare, iar leul a înregistrat variații ușoare față de principalele valute și active refugiu, comparativ cu ziua de vineri, 4 iulie.

Euro, din nou peste 5,06 lei

Moneda unică europeană a fost cotată de BNR la 5,0645 lei, în creștere față de vineri, când se tranzacționa la 5,0600 lei. Aceasta reprezintă o creștere de 0,09%, indicând o ușoară slăbire a leului pe fondul incertitudinilor interne privind politicile fiscale și asumarea răspunderii guvernamentale pentru noul pachet de măsuri bugetare.

Dolarul revine peste 4,31 lei

Dolarul american a urcat și el, de la 4,2961 lei vineri la 4,3179 lei luni. Diferența procentuală este de 0,51%, confirmând tendința globală de întărire a dolarului, susținută de așteptările privind menținerea dobânzilor ridicate în SUA și de o cerere crescută în perioade de volatilitate.

Francul elvețian, aproape nemișcat

Francul elvețian a înregistrat o scădere infimă, de doar 0,01%. Dacă vineri a fost cotat la 5,4155 lei, luni a fost evaluat la 5,4146 lei. Leul reușește să rămână stabil în raport cu moneda considerată un refugiu sigur, într-un context regional calmizat temporar.

Lira sterlină, aproape fără variații

Lira sterlină a fost cotată luni la 5,8692 lei, în ușoară creștere față de vineri, când valora 5,8673 lei. Avansul este de doar 0,03%, reflectând o stabilitate în cursul de schimb, în pofida volatilității politice de după alegerile anticipate din Marea Britanie.

Aurul pierde teren

Gramul de aur a fost cotat luni la 459,5007 lei, față de 460,7924 lei vineri, ceea ce înseamnă o scădere de 0,28%. Evoluția prețului aurului este strâns legată de cursul dolarului și de cererea pentru active de refugiu. Deși contextul fiscal românesc e tensionat, pe piețele externe a existat o reorientare temporară spre instrumente mai lichide.

Fluctuațiile din prima zi a săptămânii au fost moderate, dar marchează o ușoară presiune asupra leului, cel mai probabil influențată de liberalizarea prețurilor la energie de la 1 iulie, de caniculă și de perspectiva creșterii TVA în contextul noii Legi a austerității. Rămâne de văzut cum vor reacționa piețele și cursul în zilele următoare, mai ales după ce Guvernul își va asuma oficial răspunderea în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni

pixel