Dacă rușii taie gazele. Cât rezistă România? Expert: O lună am putea sta liniștiți

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Obligațiile furnizorilor de gaze naturale în perioada 1 aprilie - 31 octombrie
Obligațiile furnizorilor de gaze naturale în perioada 1 aprilie - 31 octombrie
Analistul pe probleme de energie, Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligență, a dezvăluit cât timp poate rezita România, din punctul de vedere al necesarului de gaze naturale, dacă Rusia ar întrerupe toate căile de aprovizionare a Europei. 

Discuția survine în contextul în care fluxul de gaze rusești spre vest al conductei Yamal-Europa, din Polonia spre Germania, s-a oprit săptămâna trecută, potrivit datelor operatorului gazoductului, Gascade, în timp ce solicitări există în continuare pentru aprovizionarea în ambele direcții. Pe fondul războiului din Ucraina și în condițiile în care evoluția evenimentelor de pe front nu pare să corespundă planurilor Moscovei, care nu a anticipat o asemenea rezistență din partea ucrainenilor, nu este exclus un nou gest de brutalitate din partea Kremlinului. 

Vladimir Putin ar putea ordona închiderea tuturor conductelor de gaze către Europa, privând de gaze naturale nu doar țările de pe Bătrânul continent, dar și Ucraina. Ce va face România într-o astfel de situație pe care nimeni nu o dorește, dar care nu poate fi exclusă din calcule? 

Noroc cu iarna blândă

”În octombrie anul trecut, când am pus problema ce se va întâmpla în condițiile unei ierni foarte grele sau a unei necesități de gaze în această perioadă, reprezentanții autorităților au spus: vom vedea la momentul respectiv. Din păcate, suntem tot în situația de ”vom vedea”, nu avem, în momentul de față, nimic concret”, a spus analistul Dumitru Chisăliță. 

Dar, a continuat el, ”am avut noroc de o iarnă foarte ușoară, cu temperaturi de primăvară în ianuarie, astfel că, astăzi, avem în depozit 800 de milioane de metri cubi de gaze. Dacă ar fi fost o iarnă grea, nu am fi putut vorbi de o asemenea cantitate, care, la un consum de 18 milioane de metri cubi de gaze extrase, înseamnă 44 de zile pe care le-am putea asigura cu gaze naturale. Iar împreună cu producția internă, am putea face față, în principiu, unui consum așa cum arată el în acest moment. 

S-ar acoperi necesarul 

Probabil că săptămâna aceasta vom avea un vârf de consum, se anunță temperaturi mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă, ceea ce va însemna un consum de peste 40 de milioane de metri cubi, din care cinci milioane sunt din import, restul fiind din producția internă și din depozitele de înmagazinare. În situația în care vom crește undeva la 50 de milioane în zilele mai friguroase, vom avea nevoie de 10 milioane de metri cubi din import. 

Citește și Criză alimentară. Bulgaria știe ce trebuie să facă. Are un plan

În momentul de față, sub aspectul capacităților, sunt contractate aceste volume, chiar dacă livrarea prin Ucraina s-ar sista, gazele care vin din Ungaria sau care sunt contractate din Ungaria și din Nord Stream ar acoperi necesarul până la un nivel de 50 de milioane de metri cubi. Practic, o lună am putea sta liniștiți”, a asigurat Dumitru Chisăliță.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel