Danone elimină un ingredient înaintea intrării în vigoare a noilor reguli ale UE

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lan de soia
Lan de soia
Gigantul francez al produselor lactate, Danone, a suspendat livrările de soia din Brazilia și acum se aprovizionează din Asia, a anunțat directorul său financiar al companiei, citat de Reuters.

Agenția de presă precizează că decizia survine înaintea intrării în vigoare a unei norme a Uniunii Europene care cere întreprinderilor să facă dovadă că nu folosesc produse cultivate pe terenuri defrișate. Companii precum Nestlé și Unilever s-au pregătit în ultimii ani să respecte noile reglementări înainte de a se expune la amenzi de până la 20% din cifra de afaceri. 

Intrare în vigoare, amânată

Regulamentul UE al defrișărilor EUDR, care acoperă importuri de mărfuri precum cacao, cafea și soia, urma să intre în vigoare pe 30 decembrie, dar Comisia Europeană a propus luna aceasta o amânare cu 12 luni. 

Într-un raport din 2023, Danone a declarat că a folosit 262.000 de tone de produse din soia ca hrană pentru vaci și 53.000 de tone de boabe de soia pentru fabricarea produselor sale Alpro și Silk, bazate pe lapte de soia și iaurt de soia.

Aducem din altă parte 

„Nu mai cumpărăm soia din Brazilia”, a spus Jurgen Esser joi, adăugând că acum compania importă soia din Asia. „Avem un sistem de monitorizate completă, ceea ce ne ajută să ne asigurăm că folosim numai ingrediente durabile”, a adăugat el, fără a preciza din ce țări asiatice își aduce ingredientul. Danone nu este la fel de expus la defrișare ca mulți dintre rivalii săi, a spus domnul Esser.

Soia este folosită în aproximativ 5% din hrana pentru vacile de lapte de la Danone, restul reprezentând iarbă sau cereale, a precizat compania în Raportul Forests 2023. În același document se menționa că boabele de soia sunt utilizate pentru produsele sale Alpro din Canada, Franța, Statele Unite și Italia.

Ultima dată când Danone a defalcat în procente furnizarea de boabe de soia pentru hrana animalelor a fost în 2021, când a spus că Brazilia reprezintă 18% din volumul de făină de soia.

Cel mai mare producător

Brazilia ar urma să realizeze o producție de record de 170 milioane tone metrice de soia în următoarea recoltă, față de cele 125 de milioane de tone metrice cultivate în Statele Unite. Această putere agricolă este cel mai mare producător de soia din lume și, ca și Europa, reduce transporturile către China în medie cu peste un milion de tone pe săptămână.

În 2019, concurentul Danone, Nestlé, a încetat să mai cumpere soia braziliană de la gigantul de mărfuri Cargill. Rivalul Unilever, care folosește ulei de soia în condimentele Hellmann's și în produsele Knorr, încă mai importă soia braziliană și spune că furnizorul său, CJ Selecta, îndeplinește cerințe stricte de zero defrișare.

Brazilia este lider mondial în distrugerea pădurilor tropicale, chiar și după ce președintele Luiz Inacio Lula da Silva a preluat mandatul în 2023, deși rata defrișărilor din zona junglei amazoniene ce aparține țării a scăzut cu mai mult de jumătate. Aproximativ 10% din emisiile globale provin din defrișări.

Industriile și guvernele au apreciat că noile reguli UE vor perturba lanțurile de aprovizionare, vor exclude micii fermieri săraci de pe piața europeană și vor crește costul produselor alimentare de bază, deoarece mulți fermieri și furnizori nu sunt pregătiți să respecte aceste reguli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Uzinele Mioveni
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik
Declarația unică

România a detronat Olanda la producția de gaze naturale

România a devenit deja cel mai mare producător de gaze...

Kim-Jong Un inspectează trupe nord-coreene
Scout Terra
Trecem la ora de iarna / Foto: Freepik

Cea mai lungă noapte. România trece la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă iar ceasurile se dau...

WhatsApp / FOTO: Freepik

Schimbare mare pe WhatsApp: Va trebui să ne obișnuim

Revizuirea sistemului de gestionare a contactelor...

Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă

Producția de țiței a României, în scădere

România a produs, în primele opt luni din 2024, o...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Tren Alstom Coradia Polyvalent
Grafice / Foto: Freepik
Bani
Salariu / Foto: pexels.com
Bursa de Valori București
Transgaz
Meta

Meta și Reuters, acord privind inteligența artificială

Este ceva nou pentru compania-mamă a Facebook.

Investitori / FOTO: Freepik
Lan de soia
La bancă

Băncile au noi obligații față de clienți. Ordin emis de ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

Lucrător la o sondă de petrol

Prețul petrolului a intrat pe tărâmul nisipurilor mișcătoare

Prețul petrolului are o evoluție incertă, fără o...

Stațiunea Sovata / Foto: Oana Pavelescu

Vacanța copiilor, gură de oxigen pentru turism

Staţiunile de pe Valea Prahovei sunt din nou în topul...

Banca Centrala a Rusiei

Banca Rusiei crește rata dobânzii la un nivel record

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a decis o creștere fără...

Banca Națională a României
Om de afaceri

Autoritățile poloneze spun una, realitatea este însă alta

Polonia continuă să fie o destinație atrăgătoare pentru...

Secetă / Foto: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook

pixel