Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Agenția de presă precizează că decizia survine înaintea intrării în vigoare a unei norme a Uniunii Europene care cere întreprinderilor să facă dovadă că nu folosesc produse cultivate pe terenuri defrișate. Companii precum Nestlé și Unilever s-au pregătit în ultimii ani să respecte noile reglementări înainte de a se expune la amenzi de până la 20% din cifra de afaceri.
Intrare în vigoare, amânată
Regulamentul UE al defrișărilor EUDR, care acoperă importuri de mărfuri precum cacao, cafea și soia, urma să intre în vigoare pe 30 decembrie, dar Comisia Europeană a propus luna aceasta o amânare cu 12 luni.
Într-un raport din 2023, Danone a declarat că a folosit 262.000 de tone de produse din soia ca hrană pentru vaci și 53.000 de tone de boabe de soia pentru fabricarea produselor sale Alpro și Silk, bazate pe lapte de soia și iaurt de soia.
Aducem din altă parte
„Nu mai cumpărăm soia din Brazilia”, a spus Jurgen Esser joi, adăugând că acum compania importă soia din Asia. „Avem un sistem de monitorizate completă, ceea ce ne ajută să ne asigurăm că folosim numai ingrediente durabile”, a adăugat el, fără a preciza din ce țări asiatice își aduce ingredientul. Danone nu este la fel de expus la defrișare ca mulți dintre rivalii săi, a spus domnul Esser.
Soia este folosită în aproximativ 5% din hrana pentru vacile de lapte de la Danone, restul reprezentând iarbă sau cereale, a precizat compania în Raportul Forests 2023. În același document se menționa că boabele de soia sunt utilizate pentru produsele sale Alpro din Canada, Franța, Statele Unite și Italia.
Ultima dată când Danone a defalcat în procente furnizarea de boabe de soia pentru hrana animalelor a fost în 2021, când a spus că Brazilia reprezintă 18% din volumul de făină de soia.
Cel mai mare producător
Brazilia ar urma să realizeze o producție de record de 170 milioane tone metrice de soia în următoarea recoltă, față de cele 125 de milioane de tone metrice cultivate în Statele Unite. Această putere agricolă este cel mai mare producător de soia din lume și, ca și Europa, reduce transporturile către China în medie cu peste un milion de tone pe săptămână.
În 2019, concurentul Danone, Nestlé, a încetat să mai cumpere soia braziliană de la gigantul de mărfuri Cargill. Rivalul Unilever, care folosește ulei de soia în condimentele Hellmann's și în produsele Knorr, încă mai importă soia braziliană și spune că furnizorul său, CJ Selecta, îndeplinește cerințe stricte de zero defrișare.
Brazilia este lider mondial în distrugerea pădurilor tropicale, chiar și după ce președintele Luiz Inacio Lula da Silva a preluat mandatul în 2023, deși rata defrișărilor din zona junglei amazoniene ce aparține țării a scăzut cu mai mult de jumătate. Aproximativ 10% din emisiile globale provin din defrișări.
Industriile și guvernele au apreciat că noile reguli UE vor perturba lanțurile de aprovizionare, vor exclude micii fermieri săraci de pe piața europeană și vor crește costul produselor alimentare de bază, deoarece mulți fermieri și furnizori nu sunt pregătiți să respecte aceste reguli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...