Date despre primele tulpini de COVID-19 au dispărut
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Experții sunt îîngrijorați de modul în care SARS-CoV-2 se adaptează
Experții sunt îîngrijorați de modul în care SARS-CoV-2 se adaptează
Detaliile despre structura genetică a unora dintre primele mostre de coronavirus din China au fost eliminate dintr-o bază de date americană unde au fost stocate inițial la cererea cercetătorilor chinezi, au confirmat oficialii americani, adăugând astfel noi îngrijorări cu privire la secretul din jurul focarului și originile acestuia.

Datele, transmise pentru prima dată în SUA în martie 2020, au fost „solicitate să fie retrase” de același cercetător trei luni mai târziu, în iunie, au declarat miercuri Institutul Național de Sănătate al SUA. Secvențele genetice au venit din orașul chinez Wuhan, unde a fost concentrat focarul inițial de Covid-19, relatează Bloomberg.

Motivul invocat la momentul retragerii a fost că informațiile despre secvență au fost actualizate și au fost transmise către o altă bază de date, a spus agenția. Cercetătorul a cerut eliminarea datelor „pentru a evita problemele legate de controlul versiunilor”, a spus acesta.

"Cercetătorii care depun datele în această bază de date, dețin drepturile asupra lor și pot solicita retragerea acestora", a spus agenția. „NIH nu poate specula despre motive, dincolo de intențiile declarate ale cercetătorilor”.

Originea SARS-CoV-2. Se cere o anchetă ”fără interferențe”

Dispariția secvențelor genetice din baza de date ridică întrebări cu privire la ce alte informații din focarul de la Wuhan au fost protejate, a declarat virologul american Jesse Bloom, care a făcut publică descoperirea că lipsesc datele respective, la începutul acestei săptămâni. Bloom, care a recuperat ulterior informațiile, a declarat că nu oferă detalii definitive cu privire la locul sau modul în care a provenit virusul.

Politicienii și oamenii de știință din întreaga lume sunt din ce în ce mai frustrați de eforturile Chinei de a devia o investigație cu privire la originile coronavirusului, în special posibilitatea ca acesta să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan. Deși o echipă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății a vizitat China la începutul acestui an pentru o investigație, nu li s-a permis accesul la datele brute, iar concluzia că virusul probabil a făcut saltul de la animale, a fost criticată ca prematură.

Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat agențiilor de informații americane să cerceteze din nou problema, în timp ce China a negat cu tărie că laboratorul din Wuhan ar avea vreo legătură cu focarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel