Date TÜIK: Anul 2019 a bătut recordul în industria turismului din Turcia

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Datele TÜIK arată că 86,2% din vizitatori au fost străini şi restul de 13,8% au fost cetăţeni turci care locuiesc în străinătate.
Datele TÜIK arată că 86,2% din vizitatori au fost străini şi restul de 13,8% au fost cetăţeni turci care locuiesc în străinătate.
Veniturile din turism ale Turciei au crescut anul trecut cu 17%, până la un nivel record de 34,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care ţara a atras un număr record de 51,9 milioane de vizitatori, în creştere cu 13,7% comparativ cu 2018, a anunţat vineri Institutul de Statistică (TÜIK), informează cotidianul turc Hurriyet. 

Datele TÜIK arată că 86,2% din vizitatori au fost străini şi restul de 13,8% au fost cetăţeni turci care locuiesc în străinătate.

Istanbul a fost principala destinaţie turistică din Turcia, cu aproape 15 milioane de turişti, oraşul fiind responsabil pentru 33% din numărul total de vizitatori străini în 2019. Urmează staţiunea Antalya de la Marea Mediterană cu 14,65 milioane vizitatori străini. Cea de-a treia destinaţie a fost provincia nord-vestică Edirne, care are graniţă cu Bulgaria şi Grecia, unde au ajuns 4,3 milioane vizitatori străini.

Turismul din China începe să se resimtă din cauza noii epidemii

Când vine vorba de naţionalitatea turiştilor străini, Rusia este pe primul loc, cu aproape şapte milioane de vizitatori (15,6% din total), urmată de Germania (cu 5 milioane de vizitatori sau 11,2%) şi Bulgaria (2,7 milioane de vizitatori sau 6%).

De asemenea, veniturile din turism au atins un nou maxim istoric de 34,5 miliarde dolari, în creştere cu 17% faţă de 29,5 miliarde dolari în 2018, a precizat TÜIK. Cheltuielile per capita în rândul turiştilor a urcat la 666 de dolari în 2019, de la 647 dolari în 2018. Datele statistice arată că anul trecut vizitatorii au cheltuit cel mai mult pentru băutură şi mâncare (1,1 miliarde de dolari) şi cazare (un miliard de dolari).

Turcia mizează pe veniturile din turism pentru a ajuta la creşterea economiei după criza valutară din 2018 care a afectat cererea internă şi a dus la o creştere a şomajului.

La începutul acestei luni, ministrul turc al Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, declara că în 2020 Turcia speră să atragă un număr de aproximativ 58 de milioane de turişti străini şi totodată mizează pe venituri din turism de peste 40 de miliarde de dolari. Mehmet Nuri Ersoy a reiterat că obiectivul Turciei pentru anul 2023 este atragerea a 75 de milioane de turişti străini şi venituri de 65 de miliarde dolari din turism. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel