Datoria statului crește de la o lună la alta, depășind 52% din PIB în aprilie

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Palatul Victoria
Palatul Victoria
Suma totală a împrumuturilor făcute de Guvern de la persoane fizice, bănci și de la alte state, s-a majorat în aprilie, conform ultimelor date ale Ministerului Finanțelor.

În această circumstanță, în care datoria depășește jumătate din valoarea PIB-ului, Guvernul trebuie să ia anumite măsuri.

Datoria guvernamentală a crescut în aprilie 2024 până la 852,816 miliarde lei (52,1% din PIB), de la 845,098 miliarde de lei (51,6% din PIB) în luna precedentă, conform datelor publicate de MF.

În a patra lună a anului, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 801,984 miliarde de lei, de la 795,023 miliarde de lei în martie, iar cea pe termen scurt la 50,832, de la 50,075 miliarde de lei în luna anterioară.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 691,361 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 147,119 miliarde de lei.

Datoria în moneda naţională se ridica la valoarea de 412,36 miliarde lei, cea în euro la 354,577 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 84,68 miliarde echivalent lei.

De asemenea, datoria administraţiei publice centrale ajunsese, în aprilie 2024, la 831,166 miliarde de lei, în urcare de la 823,396 miliarde lei, în martie, din care 780,367 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în lei (395,39 miliarde de lei) şi în euro (349,898 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale a scăzut la 21,65 miliarde de lei, de la 21,702 miliarde de lei, în luna anterioară, din care 21,617 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Totodată, datoria internă a administraţiei publice se cifra, în aprilie 2024, la 424,193 miliarde de lei (25,9% din PIB), din care 407,396 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 16,8 miliarde de lei datoria administraţiei locale.

Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 428,623 miliarde de lei (26,2% din PIB), din care 423,77 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,853 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.

Conform legii responsabilității fiscal-bugetare, dacă datoria administrației publice depășește 50% din PIB, Guvernul trebuie să ia anumite măsuri, anume:

  • Guvernul prezintă și „aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice” în PIB
  • Trebuie luate inclusiv măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale cu salariile din sectorul public

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel