Din culisele discuțiilor dintre Macron și Putin. Prioritatea lui Putin, o partidă de hochei

Autor: Oana Pacelescu
Data publicării:
O conversație care a avut loc 663între Emmanuel Macron și Vladimir Putin a fost dezvăluită într-un documentar, discuție ce a avut loc cu patru zile înainte de declanșarea invaziei din Ucraina, și în timpul căreia președintele francez a propus o întâlnire la Geneva cu Joe Biden dar care nu va mai avea loc niciodată. Stenograma unui dialog ferm.

Discuția care a fost publicată de cotidianul elvețian Le Temps și arată că președintele francez, Emmanuel Macron, a încercat să mențină un dialog cu omologul său rus, Vladimir Putin, fără a avea cea mai mică iluzie și fără a avea nici un filtru.

Documentarul va fi difuzat joi, 30 iunie, pe canalul francez France 2, și va ridica o parte din vălul de pe aceste conversații telefonice.

Emmanuel Macron: De la ultima noastră conversație, tensiunile au continuat să crească. Cunoașteți angajamentul meu față de dialog și determinarea mea de a-l continua. Aș dori mai întâi să vă cunosc viziunea dumneavoastră asupra situației și apoi să-mi spuneți direct cum procedăm amândoi, care sunt intențiile dumneavoastră. Apoi, vreau să văd dacă există alte acțiuni rezonabile care pot fi întreprinse și ce altceva vă pot oferi.

Vladimir Putin: Ce altceva pot să vă mai spun? Puteți vedea singuri ce se întâmplă. Dumneavoastră și cancelarul [Olaf] Scholz mi-ați spus că [Vladimir] Zelensky era gata să facă un gest, că a pregătit un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. [...] De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelensky, nu face nimic. El vă minte. [...] Nu știu dacă ați auzit declarația sa de ieri, potrivit căreia Ucraina ar trebui să aibă acces la arme nucleare. am auzit și comentariile sale la o conferință de presă la Kiev, pe 8 februarie. Ați spus că acordurile de la Minsk ar trebui să fie revizuite, citez, "pentru a putea fi aplicate".

Macron: Vladimir, în primul rând, nu am spus niciodată că acordurile de la Minsk ar trebui să fie revizuite. Nu am spus asta nici la Berlin, nici la Kiev, nici la Paris. Am spus că acestea ar trebui să fie acceptate, iar prevederile lor ar trebui respectate. Am o idee complet diferită despre evenimentele din ultimele zile.

Putin: Ascultă, Emmanuel, nu înțeleg care este problema ta cu separatiștii. Cel puțin, ei au făcut tot ce era necesar, la insistențele noastre, pentru a începe un dialog constructiv cu autoritățile ucrainene.

Macron: Referitor la ceea ce ai spus, Vladimir, câteva remarci. În primul rând, acordurile de la Minsk reprezintă un dialog cu dumneavoastră și aveți perfectă dreptate în această privință. În acest context, nu era de așteptat ca baza discuției să fie un document prezentat de separatiști. Așadar, atunci când negociatorul dvs. încearcă să-i forțeze pe ucraineni să discute foaia de parcurs a separatiștilor, acesta dă dovadă de lipsă de respect față de acordurile de la Minsk. Nu separatiștii sunt cei care vor face propuneri privind [schimbarea] legilor ucrainene.

Putin: Desigur, avem o viziune foarte diferită asupra situației. În timpul ultimei noastre conversații, v-am reamintit și chiar am citit articolele 9, 11 și 12 din acordurile de la Minsk.

Macron: Sunt în fața ochilor mei! Se spune clar că propunerea Ucrainei trebuie să fie convenită cu reprezentanții anumitor districte din regiunile Donețk și Luhansk în cadrul unei reuniuni trilaterale. Este exact ceea ce ne propunem să facem. Așa că nu știu unde a studiat dreptul avocatul dumneavoastră. Eu doar mă uit la aceste texte și încerc să le aplic! Și nu știu ce avocat ar putea să vă spună că, într-un stat suveran, textele de lege sunt elaborate de grupurile separatiste, și nu de autoritățile alese în mod democratic.

Putin (pe un ton iritat): Acesta nu este un guvern ales în mod democratic. Au venit la putere în urma unei lovituri de stat, oamenii au ars de vii acolo, a fost o baie de sânge, iar Zelensky este unul dintre cei responsabili de asta. ascultați-mă cu atenție: principiul dialogului este să iei în considerare interesele celeilalte părți. Propunerea există, separatiștii, așa cum îi numiți voi, au trimis-o ucrainenilor, dar nu au primit niciun răspuns. Unde este dialogul aici?

Macron: Dar asta pentru că, așa cum v-am spus, nu suntem interesați de propunerile separatiștilor. Le cerem să răspundă la propunerile ucrainenilor - și totul trebuie făcut în acest fel, pentru că aceasta este legea! Ceea ce tocmai ați spus ridică îndoieli cu privire la cât de pregătiți sunteți să aderați la acordurile de la Minsk dacă, în opinia dumneavoastră, trebuie să vă ocupați de puterea ilegitimă a teroriștilor.

Putin (încă foarte supărat): Ascultați-mă cu atenție. Mă auziți? O voi spune din nou. Separatiștii, așa cum îi numiți dumneavoastră, au reacționat la propunerile autorităților ucrainene. Ei au răspuns, dar aceleași autorități nu le-au urmat exemplul.

Macron: Deci, bine. Pe baza răspunsului lor la propunerile Ucrainei, sugerez să cerem ca toate părțile să organizeze o reuniune în cadrul grupului de lucru - și să continuăm să mergem înainte. Mâine putem cere ca această muncă să fie făcută și să cerem ca toate părțile interesate să renunțe la politica "scaunului gol". Cu toate acestea, în ultimele două zile, separatiștii nu și-au exprimat dorința de a intra în această discuție. Voi cere acest lucru de la Zelensky imediat. Avem o înțelegere? Dacă da, voi începe și voi cere organizarea unei întâlniri mâine.

Macron: Vreau să mă ajuți puțin. Situația pe linia de contact [a părților implicate în conflictul din Donbass] este foarte tensionată. Chiar l-am sunat ieri pe Zelensky și l-am îndemnat să se calmeze. Îi voi spune din nou că toată lumea trebuie să se calmeze: să se calmeze [oamenii] de pe rețelele de socializare, să se calmeze armata Ucrainei. Dar ceea ce văd în continuare este că puteți să vă chemați trupele, care sunt aproape pe poziții, să se calmeze. Ieri au fost multe bombardamente. Ce spuneți - cum vor evolua exercițiile militare [rusești]?

Putin: Exercițiile se desfășoară conform planului.

Macron: Deci se vor încheia în această seară, nu-i așa?

Citește și: Preşedintele Ucrainei: Ni se spune că 16 februarie va fi ziua INVAZIEI, noi o vom face ziua unităţii

Putin: Da, probabil astăzi, dar cu siguranță vom lăsa trupe la graniță până când situația din Donbass va fi rezolvată. Decizia va fi luată după discuții cu ministerele Apărării și Afacerilor Externe.

Macron: Bine. Vladimir, vă voi spune foarte sincer, pentru mine sarcina principală este să readucem discuția pe calea cea bună și să reducem nivelul de tensiune. Și este important pentru mine - și vă cer cu adevărat să faceți acest lucru - să ținem situația sub control. Acesta este cel mai important lucru în acest moment. Și mă bazez foarte mult pe voi. Nu cedați provocărilor, oricare ar fi ele în următoarele ore și zile.

Am vrut să vă fac două sugestii foarte specifice. Prima este organizarea unei întâlniri între dvs. și președintele [Joe] Biden la Geneva în zilele următoare. Am vorbit cu el vineri seara și l-am întrebat dacă pot să vă fac această ofertă. M-a rugat să vă spun că este pregătit. De asemenea, președintele Biden se gândea la modalități adecvate de detensionare a situației pentru a ține cont de cerințele dumneavoastră și pentru a aborda în mod clar problema NATO și a Ucrainei. Numiți o dată care vă convine.

Putin: Mulțumesc foarte mult, Emmanuel. Este întotdeauna o mare plăcere și o mare onoare pentru mine să vorbesc cu colegii dumneavoastră europeni, precum și cu cei din Statele Unite. Și sunt întotdeauna foarte încântat să vorbesc cu dumneavoastră, pentru că avem o relație de încredere. Așadar, Emmanuel, îți propun să reluăm totul. În primul rând, trebuie să pregătim această întâlnire în avans. Numai după aceea vom putea vorbi - altfel, dacă venim așa ca să vorbim despre orice și nimic, toată lumea ne va condamna pur și simplu.

Macron: Dar putem spune astăzi, pe baza rezultatului acestor discuții, că am ajuns la un acord general? Aș dori să primesc un răspuns clar din partea dumneavoastră. Vă înțeleg reticența de a numi o dată, dar sunteți gata să alergați înainte și să spuneți: "Vreau să am o întâlnire bilaterală cu americanii și apoi una extinsă cu europenii". Sau nu?

Putin: Este o propunere care merită atenție și, dacă vreți să o formulăm bine, atunci vă sugerez să îi instruim pe consilierii noștri să ne sune pentru a cădea de acord [...] Dar, în general, sunt de acord.

Macron: Foarte bine, ați confirmat că sunteți de acord în ansamblu. Sugerez ca angajații noștri [...] să încerce să pregătească o declarație comună, ceva de genul unui comunicat de presă cu privire la rezultatele acestei conversații.

Putin: Ca să fiu sincer, aveam de gând să joc hochei. Vorbesc cu dumneavoastră din sala de sport înainte de antrenament. Dar mai întâi îmi voi suna consilierii.

Macron: Oricum, mulțumesc, Vladimir. Vom ține legătura. De îndată ce se clarifică ceva, sunați-mă.

Putin (în franceză): Vă mulțumesc, domnule președinte.

Putin: Să fim de acord - imediat ce terminăm conversația noastră, voi studia aceste propuneri. Dar încă de la început a fost necesar să se facă presiuni asupra ucrainenilor, dar nimeni nu a vrut să o facă.

Macron: Ei bine, nu, eu fac tot ce pot pentru a-i presa, știți bine asta.

Macron: Bine. Vladimir, vă voi spune foarte sincer, pentru mine sarcina principală este să readucem discuția pe calea cea bună și să reducem nivelul de tensiune. Și este important pentru mine - și vă cer cu adevărat să faceți acest lucru - să ținem situația sub control. Acesta este cel mai important lucru în acest moment. Și mă bazez foarte mult pe voi. Nu cedați provocărilor, oricare ar fi ele în următoarele ore și zile.

Am vrut să vă fac două sugestii foarte specifice. Prima este organizarea unei întâlniri între dvs. și președintele [Joe] Biden la Geneva în zilele următoare. Am vorbit cu el vineri seara și l-am întrebat dacă pot să vă fac această ofertă. M-a rugat să vă spun că este pregătit. De asemenea, președintele Biden se gândea la modalități adecvate de detensionare a situației pentru a ține cont de cerințele dumneavoastră și pentru a aborda în mod clar problema NATO și a Ucrainei. Numiți o dată care vă convine.

Putin: Mulțumesc foarte mult, Emmanuel. Este întotdeauna o mare plăcere și o mare onoare pentru mine să vorbesc cu colegii dumneavoastră europeni, precum și cu cei din Statele Unite. Și sunt întotdeauna foarte încântat să vorbesc cu dumneavoastră, pentru că avem o relație de încredere. Așadar, Emmanuel, îți propun să reluăm totul. În primul rând, trebuie să pregătim această întâlnire în avans. Numai după aceea vom putea vorbi - altfel, dacă venim așa ca să vorbim despre orice și nimic, toată lumea ne va condamna pur și simplu.

Macron: Dar putem spune astăzi, pe baza rezultatului acestor discuții, că am ajuns la un acord general? Aș dori să primesc un răspuns clar din partea dumneavoastră. Vă înțeleg reticența de a numi o dată, dar sunteți gata să merceți înainte și să spuneți: "Vreau să am o întâlnire bilaterală cu americanii și apoi una extinsă cu europenii". Sau nu?

Putin: Este o propunere care merită atenție și, dacă vreți să o formulăm bine, atunci vă sugerez să îi instruim pe consilierii noștri să ne sune pentru a cădea de acord [...] Dar, în general, sunt de acord.

Macron: Foarte bine, ați confirmat că sunteți de acord în ansamblu. Sugerez ca angajații noștri [...] să încerce să pregătească o declarație comună, ceva de genul unui comunicat de presă cu privire la rezultatele acestei conversații.

Putin: Ca să fiu sincer, aveam de gând să joc hochei. Vorbesc cu dumneavoastră din sala de sport înainte de antrenament. Dar mai întâi îmi voi suna consilierii.

Macron: Oricum, mulțumesc, Vladimir. Vom ține legătura. De îndată ce se clarifică ceva, sunați-mă.

Putin (în franceză): Vă mulțumesc, domnule președinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel