Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
De ce crește ROBOR?
Evoluția ROBOR, adică a costului de împrumut între băncile din România, are legătură directă cu criza de pe scena politică. Creșterea costului de finanțare a statului la peste 7%, urmare a îngrijorării investitorilor, faptul că Ministerul Finanțelor a eșuat în a se împrumuta de la bănci, reflectă o stare de neliniște, care se simte, în primul rând, în dinamica circulației banilor în sistemul bancar.
Da, poate că sunt și bănci care au probleme de lichiditate iar altele speculează acest lucru, însă cauza principală a creșterii ROBOR are legătură cu sentimentul de nesiguranță tot mai pregnantă resimțit în mediul economic.
Criza de pe scena politică e ca bomboana pe coliva economiei, pentru că dacă va lua amploare va genera ieșiri masive de capital din România, fapt remarcat inclusiv de Banca Națională.
De ce nu cumpără România aur?
Politicienii noștri sunt tentați, în aceste zile, să pună gaz pe foc, să inducă panica pentru a determina lumea să iasă la vot însă ignoră efectele economice. Ne dăm singuri foc la casă, cam asta facem în momentul de față.
Este de datoria autorităților, a ministrului Finanțelor, a guvernatorului BNR, să iasă în fața investitorilor și să ofere garanții, să asigure că statul român își va menține obligațiile, își va păstra traseul european.
Dincolo de evoluțiile negative de pe Bursa de Valori București, singura veste bună, în această criză, este că BNR are rezerve suficiente pentru a face față unei eventuale crize financiare, există și buffer-ul financiar de la MFP și avem o rezervă de aur optimă. Ar fi o prostie să ne apucăm să cumpărăm aur acum, când cotația este aproape de maximul istoric.
-----
De precizat că, potrivit datelor BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 5,92% pe an, de la 5,91% pe an în şedinţa precedentă.
În același timp, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,96% pe an, de la 5,95% pe an, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 5,99% pe an, de la 5,98%. IRCC este de 5,99% pe an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...