De ce dispar metalele. Creditorii, lăsați cu ochii în soare
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cupru
Cupru
Un grup de oameni de afaceri chinezi a descoperit în luna august că un comerciant de cupru din nordul Chinei nu deținea minereul în valoare de jumătate de miliard de dolari care trebuia să fie garanția lor. Acest lucru urmând unui episod similar din iunie, în care lipsea aluminiul.

Incidentele evidențiază riscurile crescânde în finanțarea materiilor prime, pe măsură ce modelul de creștere al Chinei este supus testelor de anduranță. Și au ecouri tulburătoare ale unui scandal mult mai mare de acum opt ani - frauda de la Qingdao - care a declanșat o revizuire radicală a activității în domeniul materiilor prime în cadrul băncilor internaționale și al caselor de comerț.

Cum a putut dispărea o asemenea cantitate

Există mai multe moduri în care lucrurile pot merge prost. Tranzacționarea materiilor prime, fie că este vorba de grâu, cupru sau petrol, este în mod obișnuit o afacere cu volum mare și marje reduse. Pentru a finanța achizițiile și a optimiza fluxul de numerar, comercianții contractează împrumuturi garantate de marfa pe care o tranzacționează. În domeniul metalelor, această garanție se prezintă adesea sub forma așa-numitelor mandate sau chitanțe de depozit, care înregistrează detalii precum cantitatea, calitatea, proprietatea și locația mărfurilor. Dependența de hârtie face din aceasta o țintă ușoară pentru fraudă. Mandatele pot fi falsificate, folosind materiale fictive. O singură grămadă de metal poate fi garantată pentru mai multe împrumuturi - ceea ce se numește adesea supra-plată. Sau, un comerciant întinat ar putea pur și simplu să vândă bunurile asupra cărora creditorii au o creanță, fără a rambursa împrumutul. Există un istoric bogat de risc și fraudă care se întinde de-a lungul istoriei tranzacțiilor cu mărfuri la nivel mondial.

Ce s-a întâmplat cu cuprul?

Acest caz este vorba despre un comerciant de dimensiuni modeste numit Huludao Risun Trading Co. Firma cumpăra concentrat de cupru de la furnizori internaționali și îl depozita în port înainte de a fi distribuit către topitoriile chineze. În acest an, compania a obținut împrumuturi de la un sindicat format din mai mult de o duzină de firme, majoritatea de stat, garantate de 300.000 de tone de concentrat de cupru stocat de Risun. Creditorii au aflat că Risun se afla în dificultate financiară, iar când au mers să verifice garanția la fața locului, au găsit doar 100.000 de tone - o treime din cantitatea promisă. Restul fusese deja expediat, încălcând astfel dreptul creditorilor asupra materialului.

Dar cu aluminiul?

Mai mulți comercianți au afirmat că au fost păcăliți să acorde credite de până la 500 de milioane de yuani (75 de milioane de dolari) contra unor cantități fictive de metal. Suspiciunile de fraudă cu mandat au dus la închiderea pentru scurt timp a operațiunilor mai multor depozite. Marile companii mondiale de materii prime Glencore Plc și Trafigura Group s-au numărat printre cei care s-au grăbit să își verifice expunerea, iar cel puțin un creditor a dat în judecată administratorii depozitelor, cerând despăgubiri pentru pierderile suferite.

De ce se întâmplă acest lucru

Traderii care operează cu marje deja foarte mici s-au confruntat cu condiții de finanțare și mai dificile în ultimul an, pe măsură ce fluxurile de credit din China au slăbit. Băncile au devenit mai precaute în ceea ce privește acordarea de împrumuturi pe fondul declinului imobiliar și, de asemenea, din cauza fluctuațiilor mari ale prețurilor la unele materii prime, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina. Pierderile însemnate de pe piața nichelului au sporit nervozitatea. Acest lucru a încurajat o întoarcere la finanțări alternative și mai puțin reglementate - de exemplu, în cazul în care firmele private mai mici dau în gaj bunuri marilor comercianți de stat pentru bani. Acești creditori caută randamente mai bune într-o economie în care alte investiții, cum ar fi cele imobiliare și trusturile, sunt sub control strict.

De evidențiază acest fenomen

Metalele industriale s-au prăbușit după ce au atins recorduri maxime în martie, punând capăt unui raliu care a durat un an, în timp ce îngrijorările legate de recesiune au lovit prețurile. Acest tip de volatilitate îi poate lăsa pe unii jucători de pe piață cu pierderi abrupte. În China, economia se luptă, de asemenea, cu o criză imobiliară prelungită și cu riscuri constante de restricții din cauza pandemiei. În acest context, creditorii sunt mai atenți la riscurile legate de împrumuturile acordate comercianților de mărfuri, care, în perioadele de recesiune, vor avea un flux de numerar mai redus și pot deveni vulnerabili la pierderi.

Potențiale consecințe

În cel mai rău caz, o criză de încredere în lanțurile de aprovizionare cu mărfuri din China. Comercianții mai mari nu vor acorda împrumuturi colegilor lor mai mici dacă nu au încredere în faptul că împrumuturile sunt garantate cu mandate de depozit valabile. Mai multe cazuri de lipsă de metal ar putea declanșa crize de lichiditate mai mari care să blocheze tranzacțiile cu metale sau să provoace dificultăți grave pentru marii comercianți. Deși guvernul chinez și băncile sale de stat se pregătesc să extindă împrumuturile pentru infrastructură pentru a contracara o încetinire prelungită și o economie globală în declin, este puțin probabil ca generozitatea lor să se extindă la comerțul cu mărfuri. Vor fi disponibili mai puțini bani pentru a unge fluxul de materii prime către China, care a fost o caracteristică a economiei mondiale în ultimele decenii. 

Ce s-a întâmplat în scandalurile din trecut

În orașul Qingdao din estul țării, în 2014, băncile, inclusiv instituțiile internaționale, au fost cele care au ajuns să aibă cea mai mare expunere față de un comerciant și de filialele sale, care au gajat de mai multe ori același stoc de metale pentru a obține împrumuturi de peste 20 de miliarde de yuani (aproximativ 3 miliarde de dolari). Acest lucru a făcut ca băncile să fie mai precaute. Autoritatea de reglementare din China le-a îndemnat, de asemenea, să consolideze supravegherea, iar utilizarea metalelor ca garanție pentru finanțare s-a diminuat de atunci. În afara Chinei, băncile franceze și australiene au fost afectate de pierderi din credite în 2017, care s-au ridicat la peste 300 de milioane de dolari, după ce au descoperit documente false pentru nichel depozitat în depozitele asiatice deținute de Access World, o filială a Glencore. Iar în 2020, traderul de petrol din Singapore Hin Leong (Pte) Ltd. a falsificat documente pentru a obține finanțare comercială pentru produse pe care le vânduse deja.

Citește și: Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel