De ce este Finlanda cea mai fericită țară din lume

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un proverb finlandez spune că fericirea este un loc între prea puțin și prea mult
Un proverb finlandez spune că fericirea este un loc între prea puțin și prea mult
De șase ani, Finlanda conduce în clasamentul celor mai fericite țări din lume, potrivit World Happiness Survey. Un top care se bazează Acest sondaj care are la bază o evaluare a vieții după scala Cantril.

Imaginați-vă o scară cu treptele numerotate de la zero în partea de jos până la 10 în partea de sus, unde ajung statele care oferă cea mai bună viață pentru cetățenii lor. Finlanda ocupă prima poziție, urmată de Danemarca și Islanda. Motivul pentru care finlandezii sunt mai fericiți decât alții reprezintă, de fapt, un cumul de factori, printre care mai puțină inegalitate a veniturilor (în special între cele mai mari și cele mai mici salarii), un sprijin social ridicat, libertatea de a lua decizii și un nivel scăzut de corupție.

Finlanda are și alte calități care îi pot ajuta pe oameni să se simtă mai fericiți. Spre exemplu, re un sistem public de sănătate foarte descentralizat și un sector privat de sănătate foarte restrâns. Acest sistem este mult mai eficace și  eficient decât diferitele alternative folosite în alte țări. În același timp, transportul public este foarte bine pus la punct și accesibil, iar aeroportul Helsinki este considerat cel mai bun din nordul Europei.

Un proverb finlandez pare să spună totul: Onnellisuus on se paikka puuttuvaisuuden ja yltäkylläisyyden välillä. Adică fericirea este un loc care se găsește între prea puțin și prea mult. În 2021, un profesor de sociologie a sugerat că oamenii din țările nordice par să fie mai fericiți pur și simplu pentru că au așteptări mai rezonabile.

Totuși, important poate fi și faptul că, în Finlanda sistemul de învățământ este altfel gândit și structurat. Cum ar putea părinții să nu fie mulțumiți când știu, în primul rând, că pot alege pentru copiii lor orice școală din țară, nefiind constrânși de criteriul distanței dintre casă și instituția de învățământ, și că, în al doilea rând, oriunde ar învăța, micuții primesc aceeași educație bună. 

În plus, în Finlanda se aplică o politică a locuințelor mult mai accesibilă, în sensul că există o mare varietate de locuințe sociale și mai puțină precaritate. Ca să nu mai vorbim de timpul necesar pentru rezolvarea feluritelor probeleme ”birocratice”, care este mult mai scurt decât în alte țări. 

Citește și Autoritățile chineze iau în vizor căsătoriile costisitoare: Așa nu mai merge

Nu baloanele spion îi preocupă pe chinezii obișnuiți. Sau chiar dacă îi preocupă, nu atât de mult cât costul căsătoriei. Deși nu este nouă, problema a intrat în centrul atenției Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și a Consiliului de Stat. Beijingul, care tocmai a publicat foarte seriosul "Document central numărul 1", care stabilește anual prioritățile politice în mediul rural și agricultură, vrea să facă ordine în această tradiție a ”prețului miresei”, veche de o mie de ani.

Povară financiară

În acest document, apărut în ajunul Zilei Îndrăgostiților, autoritățile chineze se angajează să lanseze o campanie pentru a încerca să reglementeze această practică, care obligă familia viitorului soț să ofere cadouri familiei miresei, printre care bani, bijuterii, antichități, haine, mobilier, alimente, animale etc.

”Caili", denumirea în mandarină a acestei tradiții, este adânc înrădăcinată în viața de zi cu zi a chinezilor, care datează dinainte de Hristos. Și a continuat până în zilele noastre, inclusiv în China comunistă. Miezul problemei? Cu politica copilului unic și preferința tradițională a familiilor chineze de a avea un băiat, țara se confruntă cu un dezechilibru demografic tot mai mare: sunt mai mulți băieți decât fete de măritat. Acest lucru a transformat obiceiul într-o povară financiară pentru multe familii..... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel