Din 2013, când și-a îndreptat atenția spre a-l ajuta pe președintele sirian Bashar al-Assad să învingă rebelii, oficialii israelieni au avertizat că va veni o zi în care luptătorii Hezbollah își vor îndrepta din nou atenția spre Israel - de data aceasta după ce au dobândit o experiență de luptă semnificativă și un armament mai bun. În timp ce armata israeliană se confruntă cu militanții Hamas în Fâșia Gaza, după invazia sângeroasă a acestora în sudul Israelului la 7 octombrie, conducerea israeliană privește precaut asupra amenințării reprezentate de Hezbollah la nord.
Ce este Hezbollah?
Musulmanii șiiți din Liban au format ceea ce avea să devină Hezbollah - "partidul lui Dumnezeu" - în 1982, ca reacție la ocuparea de către Israel a sudului țării. Mișcarea a fost inspirată de Revoluția islamică din 1979 din Iran, țară cu majoritate șiită, iar Hezbollah a devenit, într-o oarecare măsură, o forță proxy pentru Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului. (Musulmanii șiiți și musulmanii suniți reprezintă fiecare aproximativ 30% din populația Libanului).
Iranul furnizează Hezbollah "cea mai mare parte a finanțării, antrenamentelor, armelor și explozibililor, precum și ajutor politic, diplomatic, monetar și organizațional", potrivit Departamentului de Stat al SUA, care afirmă că gruparea primește fonduri și din surse legale și ilegale, inclusiv "contrabandă cu bunuri de contrabandă, falsificare de pașapoarte, trafic de narcotice, spălare de bani și fraudă cu carduri de credit, imigrație și bănci". Pentru că este separată de armata libaneză, Hezbollah poate ataca ținte israeliene și americane fără a provoca reacția pe care o astfel de acțiune din partea unui stat ar provoca-o.
Ce obiective americane a atacat Hezbollah?
Se crede că gruparea s-a aflat în spatele atentatelor sinucigașe cu camioane-capcană din 1983 asupra ambasadei SUA și a cazărmilor marinei americane din Beirut, al atacului din 1984 asupra anexei ambasadei SUA din Beirut și al deturnării zborului TWA 847 din 1985.
Care este rolul Hezbollah în interiorul Libanului?
Hezbollah este o forță puternică în Liban. Administrează o vastă rețea de servicii sociale care i-a consolidat baza de sprijin în timp ce țara trece prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. De asemenea, este activă din punct de vedere politic, pierzând majoritatea în parlamentul libanez chiar anul trecut.
Alianța Hezbollah cu mișcarea șiită Amal, condusă de președintele parlamentului, Nabih Berri, garantează că împreună reprezintă cea mai mare parte a comunității șiite din țară. Hezbollah are, de asemenea, legături strânse cu partidul creștin fondat de fostul președinte Michel Aoun. Înainte de începerea războiului civil din Siria, în 2011, Hezbollah s-a promovat ca o forță dedicată luptei împotriva Israelului și apărării celor oprimați, indiferent de originea lor. Dar, de când s-a implicat în războiul din Siria, a fost considerată de mulți musulmani sunniți ca fiind un grup șiit care execută ordinele Iranului în regiune.
De ce s-a implicat Hezbollah în Siria?
Deoarece Libanul nu are graniță cu Iranul, Siria a servit drept cale de acces pentru Hezbollah pentru a primi material militar de la patronul său. Așadar, a fost important pentru Hezbollah să-l ajute pe Assad, un aliat, să se mențină la putere.
Se va alătura Hezbollah Hamas în lupta împotriva Israelului?
Hezbollah și-a exprimat solidaritatea cu Hamas și a avut schimb de focuri cu Israelul după atacul Hamas din 7 octombrie. Analiștii spun că ar putea opta să atace Israelul mai puternic, mai ales dacă trupele israeliene se mută în Gaza. Se crede că Hezbollah deține zeci de mii de rachete. Oficialii israelieni au avertizat că armata țării lor va viza tot Libanul dacă Hezbollah va intra în război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...