Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
În aceeași perioadă, industria de software și servicii IT a depășit pragul de 4% pondere în PIB cumulând la finalul anului 2020 cca. 60% din valoarea adăugată brută generată la nivel de macro-sector Informații și comunicații, conform unui studiu al Asociației Naționale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Industria de software și servicii IT s-a dovedit rezilientă la crizele economice din ultimii 20 de ani, reușind să mențină pe toată perioada de recesiune economică (2008-2011) o rată anuală de creștere nominală pozitivă, în timp ce economia națională era în plină contracție.
Similar, în perioada economică marcată de efectele pandemiei de COVID-19, industria de software și servicii IT, precum și macro-sectorul Informații și comunicații per ansamblu, au păstrat o rată de creștere accelerată.
Mai presus de aceste evoluții pozitive la nivel de indicatori macro-economici individuali, sectorul IT și mai ales industria de software și servicii IT se remarcă prin raportul de conversie a fiecărei unități de producție economică în valoare adăugată brută. Astfel se observă că în perioada 2014-2019 (ulterior extinderii facilității fiscale) industria de SW&IT a reușit să genereze cu cca. 25% mai multă valoare adăugată brută direct creată per unitate de producție (echivalent cca. 15 puncte procentuale diferență) comparativ cu anul dereferință considerat inițial.
Citește și: Fenomenul Brain Drain din industria IT. Cum ar putea fi oprit
Un factor important al creșterii contribuției brute în economie îl reprezintă ponderea cheltuielilor cu remunerarea salariaților din total VAB generat la nivel de industrie. La finalul perioadei de analiză pentru fiecare EUR de valoare brută generată de industria SW&IT, cca. 0,4-0,5 EUR reveneau exclusiv din contribuția directă cu salariile.
Între anii 2014-2019, în timp ce economia României creștea în medie cu cca. 5% pe an (creștere reală), macro-sectorul Informații și comunicații avansa cu circa 11% rată medie anuală de creștere reală, industria de SW& IT înregistrând o creștere și mai spectaculoasă (circa 15% creștere medie anuală reală).
Aceste valori sunt cu atât mai relevante privite în comparație cu dimensiunea industriei, aflată încă în curs de dezvoltare. Astfel, efectul de pârghie asupra economiei României devine evident, industria de software și servicii IT contribuind în medie de cca. 3 ori mai mult comparativ cu ponderea sa în PIB (Figura nr. 9). De altfel, cca. 75-80% din întreaga contribuție la creșterea reală adusă de macro-sectorul Informații și comunicații în perioada 2014-2019 derivă din aportul industriei de software și servicii IT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...