Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Guvernul îi îndeamnă pe șoferi să folosească vehicule electrice pentru a atinge obiectivele sale de zero emisii nete - însă, pe măsură ce rezolvă o problemă, o alta se pune în evidență.
În prezent, taxa pe carburanți aduce încasări de 24,3 miliarde de lire sterline pe an, ceea ce echivalează cu aproape 2,3 % din totalul taxelor. Dacă se includ și alte taxe pe proprietatea autoturismelor, totalul obținut de la șoferi se ridică la 32 de miliarde de lire sterline.
Eliminarea motorului cu combustie înseamnă pierderea acestor venituri, deoarece energia electrică utilizată pentru încărcarea mașinilor electrice nu este impozitată în același mod ca și benzina sau motorina.
Pierderea iminentă a taxei pe combustibil înseamnă că Trezoreria se va confrunta cu o "gaură neagră masivă" - un deficit bugetar de 10 miliarde de lire sterline - până la începutul anilor 2030, potrivit unei noi analize realizate de Resolution Foundation.
Guvernul trebuie să găsească rapid o modalitate de a umple gaura neagră, altfel va trebui să crească alte taxe sau să reducă cheltuielile.
Cum să umplem gaura neagră? Fundația Resolution Foundation face presiuni pentru o taxă rutieră de 6 pence pe kilometru pentru vehiculele electrice (VE).
Influentul grup de reflecție susține că taxa ar contribui la acoperirea deficitului guvernului, menținând în același timp autoturismele electrice mai ieftine decât cele pe benzină sau diesel.
În prezent, mașinile electrice sunt cu 60 % mai ieftine decât cele pe benzină și diesel, iar o taxă de 6 pence pe kilometru le-ar lăsa în continuare cu 20 % mai mici decât cele ale unei mașini obișnuite pe bază de combustibili fosili.
Conform propunerii, dispozitivele de urmărire GPS din vehiculele electrice ar putea fi utilizate pentru a măsura distanța parcursă și ar face posibilă colectarea lunară a taxei de circulație, potrivit The Telegraph.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.