De ce nu încheie Hidroelectrica contracte directe cu marii furnizori. Iată răspunsul

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pentru că așteaptă ceva
Pentru că așteaptă ceva
Hidroelectrica aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte bilaterale direct cu marii furnizori şi pentru a elimina intermediarii cu comportamente speculative, a declarat, joi, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

El a fost întrebat de ce producătorii nu vând energie în această perioadă către furnizori, aşa cum afirmase, în aceeaşi conferinţă, şeful E.ON România, Volker Raffel.

"A existat obligaţia pentru producători să furnizeze energie prin contracte bilaterale până la finalul anului pentru consumul propriu tehnologic şi ulterior au fost adăugate şi alte categorii. Pentru anul viitor nu există o astfel de obligaţie. De aceea, având în vedere istoria Hidroelectrica vizavi de contractele bilaterale, am preferat să participăm la creionarea unei pieţe competitive a contractelor bilaterale, astfel încât să avem un cadru cât mai competitiv", a explicat reprezentantul Hidroelectrica.

În opinia sa, aşa cum există o platformă pentru marii consumatori, aşa ar trebui să existe şi o piaţă specială pentru ca producătorii să încheie contracte bilaterale cu marii furnizori.

"Să eliminăm astfel o parte din comportamentele speculative care din păcate nu au lipsit în această perioadă şi care au contribuit din plin la creşterea artificială a preţurilor. Considerăm că o astfel de piaţă, care să scurteze drumul energiei de la producători la consumatori şi care să fie dedicată către marii furnizori care poartă responsabilitatea clienţilor în spate, este o soluţie care ne poate ajuta la depăşirea acestei crize şi la corectarea unor chestiuni de design a pieţei, care au dus la astfel de probleme", a arătat Badea.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, directorul general al E.ON România, Volker Raffel, spusese că furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia.

"Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece, cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând", a susţinut Raffel.

Citește și Petru Dandea (Cartel Alfa): Politicienii, implicați în afacerile cu energie VIDEO

Liderul sindical a mai explicat că ”am făcut praf sistemul energetic din România și l-am împărțit în 1000 de bucăți. Regulamentul ăla spune așa, toată lumea știind de băieții deștepți, revenind, în mijlocul pieței există ceea ce noi numim traderi, dar există producția, piața și comercianții. Ce spune regulamentul european?  Tu trader, ai cumpărat de la Nuclearelectrica, de la Termoelectrica, de la Hidroelectrica, de la eoliene etc, tu vinzi toată cantitatea din coșul tău de cumpărare către distribuitor la prețul cel mai mare din coș.

Petru Dandea a explicat mai departe că: ”Regulamentul ăsta a făcut într-o vreme când Europa spunea că este stegarul luptei împotriva schimbărilor climatice la nivel global. Și atunci trebuiau luate niște măsuri. De ce ai făcut acest regulament? Ca să te determine pe tine, în final, consumator de energie electrică, tu, individ sau companie,  te determină pe tine să devii mai conștient că energia este scumpă și să-ți iei măsuri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Magistrați / Foto: Freepik
Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik
Beijing
Ghișeu
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Despre prosumatori
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Exploatare / FOTO: Freepik
Mina Șuior
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda
Mină de cupru / Foto: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
Conferință la BCE / FOTO: BCE

BCE nu mai are timp de pauze, este constrânsă să acționeze

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...


pixel