În deschiderea discuției, ministrul a fost întrebat despre potențialul economic al țării în situația apartenenței noastre la spațiul Schengen. Ca răspuns, acesta a dat drept exemplu investițiile din piața de producție auto de la noi din țară, un tip de investiție cu o capacitate imensă în privința dezvoltării situației economice.
”Am fost implicat în procesul de atragere a unei investiții de acest tip în mandatul trecut ca ministru al Antreprenoriatului, Comerțului și Mediului de Afaceri (2018 – 2019) și în acea perioadă compania Volkswagen au făcut un studiu de piață pentru a vedea unde deschide o linie de producție. Am fost atunci în competiție cu Bulgaria și cu alte state din Europa și din afara ei. Atunci decizia formală a fost în favoarea Turciei pentru că nefiind în UE au putut să vină cu o schemă de ajutor de stat pe care noi nu am fi putut să o avem însă atunci i-am văzut pe toți cei care sunt acționari în Grupul VW”, a spus ministrul Economiei, mărturisind că atunci și-a dat seama care este de fapt impedimentul pentru care țara noastră nu este atât de atractivă pentru acești investitori.
”Eu cred că unul dintre răspunsuri ține inclusiv de Schengen, de dimensiunea economică a acestui lucru. Am făcut un calcul cu privire la costurile pe care le are Dacia Renault și explicam cetățenilor că fiecare Dacie pe care o cumpără în UE este mai scumpă cu 100 de euro, bani generați de orele de așteptare din vamă”, este de părere ministrul.
Astfel, faptul că Austria se opune prin drept de veto aderării României la spațiul Schengen, se poate vedea clar că există repercursiuni în domeniul acestor tipuri de investiții. Astfel, constructorii auto ezită să deschidă fabrici la noi în țară din cauza acestor pierderi pe care le înregistrează în vămile românești.
”Atunci când faci calcule pentru a-ți construi afacerea întotdeauna ții cont de toate cheltuielile pe care le ai. Este evident că această neapartenență la Schengen produce și costuri economice”, a conchis ministrul Ștefan-Radu Oprea.
Pentru a vedea mai departe cele discutate în cadrul emisiunii, accesați linkul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...