Noua lege a fost elaborată de ani de zile și va necesita schimbări enorme: fondurile de pensii vor trebui să creeze conturi mai personalizate și mai transparente pentru participanți.
De ce este important sectorul olandez al pensiilor?
Este cel mai mare sector de pensii din Uniunea Europeană, cu active de 1.710 miliarde de euro în primul trimestru din 2022, potrivit Băncii Centrale Olandeze. Țările de Jos au unul dintre cele mai bune sisteme de pensii din lume, fiind pe locul al doilea, după Irlanda, în topul celor 44 de sisteme clasificate de Mercer Global Pension Index pentru 2022.
De ce schimbă guvernul sistemul de pensii?
Populația olandeză este îmbătrânită. Randamentele sunt în scădere, în timp ce speranța de viață continuă să crească. Ratele de acoperire ale fondurilor de pensii, un indicator al solvabilității, se află sub o presiune din ce în ce mai mare. Plățile de pensii pentru fonduri devin mai costisitoare, iar discuțiile privind cine are dreptul la ce devin tot mai frecvente.
"Transparența este, probabil, principalul argument din ultimii doi ani", spune Bas van Zanden, analist la Rabobank. "Pensionarii credeau că nu sunt compensați suficient pentru inflație, în timp ce tinerii aveau impresia că nu vor fi suficienți bani", a spus el.
O altă problemă este că sistemul actual se așteaptă ca oamenii să rămână la același angajator pe toată durata vieții lor profesionale, lucru care, de asemenea, se schimbă, potrivit lui Agnes Joseph, expert în pensii la Achmea.
"A devenit foarte scump", a mai explicat Agnes Joseph. "Contribuțiile au devenit foarte mari sau beneficiile au devenit foarte mici, iar fondurile de pensii se temeau în fiecare an că poate va trebui să reducem beneficiile, deoarece ratele dobânzilor erau scăzute, iar longevitatea creștea de fiecare dată când actuarii se întâlneau."
Schimbări preconizate
Reforma este menită să facă alocarea pensiilor mai personalizată și mai transparentă. În loc să pună toate plățile de pensie într-un singur fond mare, economiștii vor primi fiecare un fond personal de bani. Fondurile vor fi obligate să facă înregistrări privind partea personală a activelor colective de pensie pentru fiecare membru, ceea ce înseamnă că randamentul fiecărui membru depinde de contribuția sa.
Furnizorii de pensii vor putea să facă diferența între grupele de vârstă și să investească în consecință. Astfel, furnizorii de pensii își vor putea asuma mai multe riscuri atunci când investesc contribuțiile participanților mai tineri, în timp ce persoanele aflate mai aproape de pensionare vor fi supuse unei abordări mai puțin riscante.
Ce impact va avea noua lege asupra fondurilor de pensii și a piețelor?
În prezent, fondurile de pensii utilizează o singură combinație de active, expunând toți membrii la același tip de active. Trecerea de la un sistem de prestații definite la un sistem de contribuții definite va introduce investițiile pe durata ciclului de viață. Acest tip de investiții expune participanții la o combinație mai variată de active.
În cazul investițiilor pe ciclu de viață, tipul de active de risc din portofoliu poate fi ajustat în funcție de vârsta de pensionare preconizată a participantului. O persoană mai tânără va avea mai mult timp pentru a compensa eventualele pierderi, astfel încât este mai probabil să fie expusă la clase de active mai riscante. În timp ce expunerea la active riscante este redusă pentru participanții mai aproape de pensionare.
Această schimbare va avea cel mai mare impact asupra modului în care este gestionat portofoliul de contrapartidă pentru fondurile de pensii, a declarat Van Zanden. Aceste portofolii de contrapartidă sunt alcătuite de obicei din obligațiuni și swap-uri și sunt folosite de fondurile de pensii pentru a-și acoperi ratele dobânzilor.
"Odată cu această schimbare către investițiile pe ciclu de viață, se trece de la un portofoliu pentru toată lumea, la un portofoliu în funcție de vârstă", a spus el. "Acest lucru are implicații în principal asupra duratei acelui portofoliu de potrivire. Probabil că vor avea nevoie de mai puține obligațiuni și swap-uri la capătul lung al curbei și de mai multe obligațiuni și swap-uri la capătul scurt al curbei. Ei se poziționează puțin diferit față de perioada de dinaintea reformelor".
Îngrijorările legate de noul sistem
Au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că guvernul a luat suficient în considerare impactul uriaș pe care această operațiune îl va avea asupra furnizorilor de pensii și a participanților. Contul de pensie al fiecărei persoane active din Olanda va trebui reînnoit, iar criticii se tem că noul sistem nu va aduce beneficii egale pentru fiecare categorie de vârstă. Curtea a avertizat că ar putea fi inundată de procese din partea persoanelor care nu sunt de acord cu redistribuirea.
Membrii cu vârste în jur de 40 sau 50 de ani ar putea acumula și utiliza mai puține pensii decât ar fi avut în sistemul actual. Au apărut întrebări dacă angajatorii sau fondurile de pensii vor fi cei care vor compensa această "diferență de pensie".
Joseph, care a descris noua legislație ca fiind "revoluționară", a declarat că au fost exprimate îngrijorări și cu privire la modul în care noua legislație a fost ajustată pentru fondurile mai mici.
Când se va întâmpla acest lucru?
Legislația mai trebuie să fie aprobată de camera superioară a parlamentului olandez. O perioadă de tranziție pentru fondurile de pensii va începe în iulie 2023. Până în ianuarie 2027, se așteaptă ca toate fondurile de pensii din Țările de Jos să aibă în vigoare noua legislație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...