De ce prețul gazelor ar putea trece de 550 de lei/MWh. Analiza zilei

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprom
Gazprom
Prețul gazelor naturale pe Bursa Română de Mărfuri a înregistrat, în ultimele două zile, o creștere de 71 de lei/MWh, spune expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, care prognozează un nivel de 550 de lei/MWh. 

Potrivit expertului, creșterea din ultimele două zile cu 20% a prețului pentru gazele  care urmează să se livreze în iarna 2021/2022 se datorează panicii din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare.

Chisăliță este de părere că procentul insuficient de gaze înmagazinate nu a contribuit decisiv la creșterea prețului, aceeași situație fiind, în opinia analistului, și în cazul deciziei Gazprom de a nu mai livra la nivelurile din anii anteriori.

Președintele Asociației Energia Inteligentă spune că deficitul va fi determinat, în principal, de ”schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus România dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria”.

Astfel țara noastră va fi nevoită să aducă gaz printr-un punct de import subdimensionat, în raport cu necesitățile de import ale României pentru o iarnă grea.

”Conform datelor de pe site ul TRANSGAZ, Csanadpalota este singurul punct de import unde există o rezervare de capacitate importantă pentru iarna 2021/2022, respectiv unde există contracte de achiziție gaze pentru România.

Acest aspect se vede foarte bine pe platforma BRM, unde orice rezervare de capacitate pe termen scurt în SNT aduce corecții ale prețului și imediat cum ajunge la sfârșit contractul de livrare, și apare din nou deficitul pentru următoarea perioadă, prețul crește și crește în ecarturi tot mai mari cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece (așa cum s-a întâmplat și astăzi)”, mai spune Chisăliță.

 

Diversificarea surselor și rutelor, vorbe goale

 

În opinia expertului în energie, România nu a reușit să pună la punct un mecanism funcțional prin care să-și asigure securitatea energetică.

”Principala cauză a creșterii imense, a prețului la gaze din ultima perioadă se datorează Politicilor Energetice ale României din ultimii 20 ani, care nu au reușit să integreze România în nici una din noile rutele ale fluxurilor de gaze Europene,  dar nu au reușit nici să înțeleagă că iarna 2021/2022 nu va mai fi ca alte ierni din perspectiva alimentării cu gaze a României (urmare a reconfigurării punctelor prin care România poate importa gaze, dar și a comportamentului față de importatori)”.

Plecând de la comportamentul în piață al furnizorilor, ținând cont de deficitele de gaze posibile în următoarele luni, am realizat o modelare a evoluției prețului gazelor marfă tranzacționate pe bursă în această iarnă, pe care o prezentăm în continuare.

În condițiile date, Chisăliță prognozează o creștere a prețului gazelor, care să depășească 550 de lei/MWh.

”Prognozele pesimiste ale evoluției prețului gazului marfă arată că acesta poate să depășească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni (o creștere de 8 ori a prețului față de anul 2020), dar chiar și la acestă valoare, probabil lipsa gazelor, dacă vom avea o iarnă grea, va fi cea mai mare problemă a sezonului rece”, conchide expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik

pixel